paviljon cvijeta zuzuric

DANI SMILJANE MANDUKIĆ

14 Jun 2017

Komentari (0)

POZIV ZA MEDIJE
Praćenje manifestacije “Dani Smiljane MAndukić”

Pozivaju se predstavnici medija da u nedelju, 4. juna 2017. godine, medijski isprate program „Smiljana Mandukić- esej u pokretu“ koji će biti prikazan na sceni Raša Plaović, u Narodnom pozorištu, sa početkom u 20 časova. Programu će u 18 časova u Muzeju Narodnog pozorišta prethoditi predavanje Tatjane Šehić (Agencija za kulturnu diplomatiju, Beč) pod nazivom „Mandukić-Bodenvizer: Interkulturne spone plesnih umetnosti i njihov značaj u nacionalnoj kulturnoj baštini“. Događaj je organizaovan u okviru 21. Festivala koreografskih minijatura. Ovaj događaj je svojevrsna najava i uvod u manifestaciju i projekat „Dani Smiljane Mandukić“, koja se održava od 16. do 18. juna 2017. godine u Beogradu. Manifestacija se organizuje povodom 25 godina od smrti Smiljane Mandukić, sa ciljem da se javnosti u Srbiji bliže predstavi život i delo ove umetnice.

Smiljana Mandukić bila je istaknuta balerina, pedagoškinja, koreografkinja i jedna od pokretačica savremene igre u Srbiji. Rođena je 1908. u Beču. Klasičan balet učila je kod Olge Šmatkove u Vršcu i Cecilije Čeri u Beču, a časove ritmike i moderne igre držala joj je Gertruda Bodenvizer na Akademiji za izvođačku umetnost u Beču.

Smiljanin opseg delovanja je jako širok, od studentskih dana je samostalno nastupala pod umetničkim imenom Beba Be, nakratko je bila članica baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, da bi nakon toga pokrenula sopstvenu školu za ritmiku i plastične igre. Njeni časovi gimnastike emitovani na talasima Radio Beogard bili su veoma popularni. Predavala je na Muzičkoj akademiji, u filmskoj školi i gradskoj baletskoj školi. Samostalni rad nastavila je u KUD Abrašević, a zatim je osnovala i sopstvenu trupu - Beogradski savremeni balet Smiljane Mandukić. Grupa se nametnula kao kreativna, prepoznatljiva i jedninstvena na ovim prostorima, a predstavljala je spoj koreografskog umeća Smilje Mandukić i mladalačke energije članica. Među njenim najznačajnijim koreografijama treba pomenuti Smrt majke Jugovića, Katarzis i Metamorfoze. Napisala je knjigu „Govor tela – iskustvo modernog baleta“. Udruženje baletskih umetnika Srbije postavilo joj je spomen-ploču i ustanovilo nagradu za interpretaciju u savremenoj igri koja nosi njeno ime. Smiljana Mandukić umrla je u Beogradu 1992. godine.

„Dani Smiljane Mandukić“, osmišljeni kao bogat program koreografija, umetničkih večeri, simpozijuma, okruglih stolova, prikazivanja arhivske građe, snimaka intervjua kao i njenih koreografija Smiljane Mandukić (1908-1992), održaće se na više lokacija, koji su i bili mesto rada i delovanja ove velike umetnice: u Narodnom pozorištu u Beogradu, Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić, Zadužbini Ilije M. Kolarca, UK Parobord, kao i Opštini Stari Grad. Manifestacija i projekat „Dani Smiljane Mandukić“ je važan za sve aktere izvođačkih umetnosti, potreban pre svega zbog edukacije novih naraštaja o ličnosti i delu ove važne koreografkinje, ali i zbog arhiviranja, digitalizovanja i čuvanja od zaborava važnog segmenta istorije i tradicije srpske umetničke igre, kao i zbog vidljivosti i podrške aktuelnim i budućim domaćim umetnicima, igračima i koreografima savremene igre.

Cilj projekta je podsećanje na život i delo ove umetnice, na njenu ulogu i značaj u etabliranju savremene igre kod nas, ali iprilika za preispitivanje i kritički osvrt na položaj i situaciju savremene igre u Srbiji u 21. veku, na situaciju savremenih i samostalnih umetnika iz oblasti plesa onda i sad. Podsećanja radi, osamdesetih godina Muzička omladina Beograda, pored koncerata klasične muzike i baleta, organizovala je koncerte Beogradskog savremenog baleta Smiljane Mandukić, na kojima su beogradski srednjoškolci bili obavezni da prisustvuju, time ih senzibilišući za savremenu umetničku igru.

Kao organizatori ove manifestacije želja nam je da podsetimo zainteresovanu i umetničku javnost Beograda i Srbije na značaj i uticaj rada Smiljane Mandukić kao plesačice, koreografkinje i pedagoškinje savremene igre koja je, uprkos mnogim preprekama, istrajala u svojoj misiji stvaranja i popularizovanja savremene igre kod nas. Život je provela na opštini Stari Grad, poslednje decenije u malom stanu na trgu Nikole Pašiće, gde je postavljena i plaketa sa njenim likom. Iznedrila je mnoge značajne stvaraoce na polju savremene izvođačke umetnosti. Od 2012 godine nagradu koju svi igrači savremene igre priželjkuju je Nagrada „Smiljana Mandukić“ koju dodeljuje Udruženje baletskih umetnika Srbije.

Ovaj prvi projekat Udruženja Umetničke Utopije je podržan od Ministarstva kulture i informisanja a partneri na projektu su: Institut za umetničku igru, Udruženje baletskih umetnika Srbije, Narodno pozorište, Kolarčeva zadužbina, teatar Mimart, Opština Stari Grad, UK Parobrod, Umetnički paviljon“ Cvijeta Zuzorić“, Studio „Perpetuum dance” i mnogi drugi.

Kontakt osoba:
Kristina Mlađenović
+381 63 820 5665
tina.mladjenovic@gmail.com

Jovana Jevtić
+381 65 212 4174


Komentari (0)
Ostavi komentar

Ime i prezime

Komentar