paviljon cvijeta zuzuric

Dodeljene nagrade Jesenje izložbe ULUS-a

01 Decembar 2017

Komentari (0)

Poštovani,


Obaveštavamo vas da su večeras (30.11.2017) u 19h, na otvaranju Jesenje izložbe ULUS-a, dodeljene nagrade ove prestižne izložbe. Žiri u sastavu: Miroslav Lazović predsednik UO ULUS-a, Dušan Rusalić zamenik predsednika UO ULUS-a, Vesna Milunović član Umetničkog saveta ULUS-a, Biljana Vuković član Umetničkog saveta ULUS-a i predsednik žirija Vesna Todorović istoričarka umetnosti, su nakon detaljne analize radova, jednoglasno doneli odluku da su laureati Jesenje izložbe: Petar Omčikus, Velizar Krstić  i Ratko Vulanović koji je dobio specijalnu nagradu.  

U obrazloženju žirija povodom dodeljenih nagrada istaknuto je:

„Žiri je bio jednoglasan u pogledu sva tri predloga, smatrajući da nagrade, koje podrazumevaju samostalnu izložbu u galerijama Udruženja, dolaze u ruke umetnika od najvećeg značaja za našu istoriju savremene umetnosti, figurativno rečeno njene „noseće stubove“. Njihovo delo odmah pleni unutar širokih okvira ove izložbe u celini visokih kvaliteta, i izdvaja se snagom svog autentičnog likovnog govora, kao i poetskim osmišljavanjem ideje vodilje i njenog smisla i značenja, bilo da je oblikovana kao odraz intime bića, bilo da se prepoznaje kao opšte mesto čitavog nacionalnog ili opštečovečanskog entiteta.

Slika Petra Omčikusa svojim likovnim i značenjskim sadržajima sublimira njegovu večitu ljubav i inspiracijsku ideju vodilju vezanu za more, mesto rođenja, prvih iskustava i stasavanja bića. Svojim jednostavnim sadržajem označava životni simbol u celini, ali i čitav leksikon pojedinačnih simboličnih očitavanja.

Monumentalna slikarska i ljudska snaga Velizara Krstića, kao nikada do sada nije došla do takvog izražaja, kao u temi ljudske Pramajke. Naslikana a kao izvajana odzvanja simbolikom stamene energije roditeljstva čitavom ljudskom rodu.

Ratko Vulanović vajarskim rečnikom oblikuje sličnu, takoreći primordijalnu misao čovečanstva u celini. Svoju ideju izražava u kamenu, za koji kaže „da opstaje i najviše otpora pruža“, baveći se čitavog života čistom esencijom ljudskog promišljanja, prevedenog u apstraktni jezik znakova i simbola.“


Komentari (0)
Ostavi komentar

Ime i prezime

Komentar