paviljon cvijeta zuzuric

In memoriam Stanka Todorović

26 Mart 2018

Komentari (0)

In memoriam

 

Stanka Todorović

(1946. Gornja Trešnjevica – 2018. Beograd)

Stanka Todorović je bila umetnica koja je gajila ljubav prema podneblju iz kojeg potiče i sredini u kojoj je rasla i formirala se. Na put umetnosti zakoračila je upisom na Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, na kojoj je diplomirala i magistrirala. Prvu samostalnu izložbu imala je 1974. godine. 

 

Njena profesionalna karijera je bogata i ovenčana brojnim nagradama, a  likovni rukopis je utemeljen na tokovima domaće tradicije. Slikala je  predele, bavila se istorijskom tematikom i portretima. Slikajući Srbiju, svoju ljubav sublimirala je kroz boju i svetlost, i sa odabranim motivima odnegovala je posebnu vrstu povezanosti. 

 

Prošle, 2017. godine priredila je izložbu u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, kada je javnost je prvi put imala priliku, da u sažetoj selekciji, pogleda integralni opus ove istaknute umetnice. Na izložbi se predstavila slikama, radovima na papiru (grafike, crteži i akvareli) i skulpturama nastalim u raponu od četiri decenije. Ovi radovi kao i njeno stvaralačko biće govorili su o umetnici širokog interesovalja, humanisti i ženi velike energije.  

Komemoracija povodom smrti Stanke Todorović održaće se u petak, 30. marta 2018. u 12 časova u Umetničkom Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“. 

 


Komentari (0)
Ostavi komentar

Ime i prezime

Komentar