paviljon cvijeta zuzuric

Изложба "Вајарска колонија Калемегдан"

10 Februar 2020

Komentari (0)

Поштовани,

 

Позивамо вас на изложбу „Вајарскa колонијa скулптурa у дрвету  КАЛЕМЕГДАН“ која се отвара у уторак, 11. фебруара 2020. у 19 часова у Малој сали Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић“.

 

Ове, 2020. године одржава се шеста по реду вајарска колонија у дрвету „Калемегдан“. Вајарске колоније на нашим просторима, због специфичних услова који су неопходни да се обезбеде, су доста ретке. Једна од оних која истрајава у својим настојањима да афирмише ову дисциплину, као и да уметницима пружи могућност да своју креативност испоље у скулпторалној форми, је „Вајарскa колонијa скулптурa у дрвету  КАЛЕМЕГДАН“ чији је аутор и учесник Слободан Дане Стојановић.  

     

У тексту у каталогу изложбу Слободан Дане Стојановић истиче: „ Колонија је почела са радом 2014. године. У оквиру манифастације “Калемегдански културни кругови“ коју је организовао УЛУС, на платоу испред Уметничког павиљона „Цвијета  Зузорић“, вајарска колонија се на предлог Слободана Стојановића Данета, придружила манифестацији. У корелацији са Вајарском секцијом, одобрењем  Управног одбора, Уметничког савета и других органа и тела УЛУС-а, као свесрдном помоћи ЈКП Зеленила и ЈП Београдска тврђава. Раду вајарске колоније доста су помогли чланови радне заједнице, кустоси Наталија Церовић, Оливера Вукотић, Јелена Манолчов, као и чланови Управног одбора, бивши председници Зоран Чалија, Душан Русалић и Мирослав Лазовић. Можда је и најважнија чињеница да је град Београд преко пројеката у култури финансијски потврдио оправданост постојања вајарске колоније у дрвету „Калемегдан“. У раду вајарске колоније учествовали су вајари свих генерација различитих стилских опредељења. Уметници су имали слободу избора тема и мотива, почев од класичних форми до концептуалних приступа. Дружење и рад у колонији је добра прилика, да се млади и старији вајари, артикулишу, кроз различите идеје и мисли.   

 

Досадашњи учесници вајарске колоније у дрвету „Калемегдан“ су: оснивач и аутор пројекта Слободан Дане Стојановић, Влада Комад, Милорад Тепавац Тепа, Душан Русалић, Раде Марковић, Божо Терзић, Милан Станисављевић, Славко Живановић, Тома Тодоровић, Ранко Драгић, Игор Смиљанић, Никола Мацура, Станислав Антонић, Наталија Миладиновић, Милица Михајловски, Маријана Поповић, Андрија Васиљевић, Марко Живковић, Бора Николић, Стефан Перић-Станковић, Страхиња Сушић, Лука Лазовић, Марија Пољански Лукић, Љубица Грубић и Мирослав Лазовић.“                                                                                                                                                                                                                                 

             

Изложба се одржава до 23. фебруара 2020. године.

 

Радно време Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић“:

понедељак – петак: 10 до 19 часова

субота и недеља: 10 до 14 часова