paviljon cvijeta zuzuric

Извештај Координационог одбора - Бојан Ковачевић

27 Novembar 2019

Komentari (0)

 ИЗВЕШТАЈ О РАДУ КООРДИНАЦИОНОГ ОДБОРА

За период март-октобар 2019. Године

 

Извод из извешатаја који се односи на  предузете  активности на решавању проблема самостралних уметника

„●У јуну месецу одржан је радни, консултативни састанак у Секретаријату за културу Скупштине града Београда на тему принадлежности самосталних уметника, наслеђених проблема окаснелих уплата доприноса чије последице теку до данашњег дана, као и о неопходној сарадњи Секретаријата и удружења, самим тим и КО-а, у разврставању основа по којима бројни самостални уметници имају евидентирана дуговања. Састанку су у име КО присуствовали предедник и потпредседник а са стране Секретаријата гђа Милена Николић, водећи правник тог тела, са двоје програмско-финансијских сарадника. Градски секретар и његов заменик нису били што у Београду што у Секретаријату, а састанак је тражен од њих. Ипак, може се констатовати да је, иако радног типа, састанак додатно разјаснио, неке и потврдио, места слагања и места размимоилажења у историјату и у тумачењу проблема. Са стране КО оцењено је као важно што је разјашњено, по процени која је реалистична, да немали део дуговања самосталних уметника отпада на неплаћене порезе на приход једног мањег броја самосталаца. Представници КО изнели су и своју процену да проблем неће бити решен без извесног додатног финансијског напора Града или Републике.

●У складу са интенцијама састанка у јуну у Секретаријату за културу Скупштине града Координациони одбор се обратио 5. септембра званичним мејлом Кабинету директора Пореске управе Србије за састанак којим би се покушао покренути процес довођења у ред финансијских токова и обавеза самосталних уметника. На то официјелно обраћање никада, сада се то тако може назвати, није стигао никакав одговор, нити било који други покушај комуникације. Допис је био следеће садржине:

„Poštovani,

Obraćam vam se u ime Koordinacionog odbora reprezentativnih umetničkih udruženja, u povodu nimalo novog i raznoliko zasnovanog problema velikog broja članova naših asocijacija koji imaju zaostale dugove po pitanju doprinosa koje za nas uplaćuju lokalne samouprave, ali i još nekih koji su blisko povezani sa pomenutima.

Tema je odavno na stolu više institucija, od kojih je Poreska uprava svakako jedna od najvažnijih, problemi su pokušanvani da budu rešeni ali do danas ni izdaleka nisu svedeni na meru kojom bismo bili zadovoljni. Neophodni su razumevanje i dobra volja, kao i poštovanje zakonskih propisa i procedura. Mislim da itekako ima prostora za napredak, i u to ime molim da zakažemo konsultativni sastanak sa vašim reprezentima u što skorijem roku. Letnja ‘’pauza’’ je, očito, završena.

Sastanku bismo prisustvovali, uz vaše predstavnike, g. Duško Paunković, zamenik predsednika Koordinacionog odbora, ja kao predsednik istog tela, i predstavnik Ministarstva kulture i informisanja zadužen za rad umetničkih udruženja

Očekujem da ćete u roku od 7 dana odgovoriti na ovaj dopis, odnosno mejl. Na tome unapred zahvaljujem.

S poštovanjem,

Bojan Kovačević, predsednik KO“

 

●Након чекања на одговор и евентуално заказивање састанка са службеницима Пореске управе, које је запремило скоро месец дана, одлучили смо обратити се министру финансија г. Синиши Малом, надређеном руководиоцима Пореске управе, посебно имајући у виду да је он, као градоначелник Београда у једном периоду, вероватно ''ближи'' теми од оних који су искључиво и само финансијски стручњаци. У том писму се моли за састанак или са представницима Министарства финасија или пак да кабинет министра ''обезбеди'' претходно тражени састанак са Пореском управом. На тај допис није, до данас, стигао никакав одговор нити посредна порука. Писмо КО Министру финансија г. Синиши Малом такође достављамо овде у прилогу.

●У складу са протоком времена одкад је Одбор за културу Скупштине Србије, по предвиђеном законском следу, прихватио и потврдио Збирну листу кандидата за Национални савет за културу – а отад је Скупштина Србије у пленуму није стављала на Дневни ред свог заседања, руководство Координационог одбора обратило се Министарству културе и информисања с молбом да оно затражи од Народне скупштине да се изјасни о збирној листи кандидата за Национални савет. Као што је познато, Скупштински одбор за културу и информисање усвојио је листу дана, али она из неког разлога не доспева на дневни ред скупштинског заседања (Скупштина је својевремено, након ранијег достављања нерегуларно изабраних кандидата од стране претходног КО, упутила захтев Министарству културе и информисања да затражи од овлашћених предлагача да понове процедуру предлагања кандидата, они су то урадили, и с разлогом очекују да се Скупштина изјасни о новим предлозима).

Како је саопштено председнику и потпредседнику КО, Министарство кулутре и информисања је упутило захтев Народној скупштини да се изјасни о Збирној листи кандидата за Национални савет, али Народна скупштина није то учинила, а није ни одговорила Министарству званичним дописом у којем би образложила због чега се, упркос томе што постоје сви услови за формирање Националног савета за културу, одлаже избор његових чланова.

Координациони одбор је, након тога, упутио писмо Председници Владе Републике Србије као највишем телу за спровођење закона у нашој држави а избор и постојање Националног савета за културу јесу законска обевеза, јасна и недвосмислена. Писмо гђи Ани Брнабић достављамо овде у прилогу. Ни из кабинета Председнице владе Србије до овог тренутка нема никаквог одговора.

●У згради Владе Србије у септембру је одржана презентација новог Регистра лица која се самостално баве уметничком или другом делатношћу у области културе. Увођење регистра предвиђено је новим Законом о култури, чији нацрт је прошао јавну расправу и чека на усвајање. Регистар се у новом Закону о култури нашао управо на предлог Владе Србије. Регистар садржи основне податке о репрезентативним удружењима и лицима која самостално обављају уметничку или другу делатност у оквиру културе. Сва репрезентативна удружења биће у обавези да воде део регистра који се односи на њихову област, а упис у Регистар ће бити изједначен са досадашњим уписом у Евиденцију – у сваком случају тако је у предлогу Закона. Руководство Координационог одбора било је позвано да присуствује презентацији. Присуствовао јој је потпредседник КО Паунковић, председник Ковачевић био је тад ван Србије. Након презентације одржан је још један радни састанак са званичником Владе задуженим за регистар. Састанку је у име КО присуствовао потпредседник Душко Паунковић....“

Бојан Ковачевић, председник КОО


Komentari (0)
Ostavi komentar

Ime i prezime

Komentar