paviljon cvijeta zuzuric

ЈЕДАН ВЕК УЛУС-а

15 Novembar 2019

Komentari (0)

Један век УЛУС-а

 

На данашњи дан пре сто година је основано Удружење ликовних уметника (садашњи УЛУС) које је наставило деловање првог професионалног удружења Удружење српских уметника за пластичне уметности и музику које је постојало од 1898.  Тог 15. новембра 1919. у сали Друге београдске гимназије састали су се: Урош Предић, Бранко Поповић, Пашко Вучетић. Љубомир Ивановић, Ђока Јовановић, Симеон Роксандић, Милан А. Миловановић, Бета Р. Вукановић, Ана В. Маринковић, Стеван Милосављевић, Коста Миличевић, Милош Голубовић, Драгољуб Павловић, Боривоје Стефановић, Живорад Настасијевић, Илија Шобајић, Момчило Живановић, Вељко Станојевић, Михаило Миловановић, Драгомир Арамбашевић, Наталија Цветковић, Милица Чађевић, Лазаревићева и Владимир Бецић. За првог председник удружења именован је Урош Предић, за потптредседника је изабран Бранко Поповић, за секретара Милан Миловановић а посао благајника је поверен  Симеону Роксандићу.

 

У Правилима Удружења ликовних уметника (Статуту) објављеним 1920. између осталог се наводи: „Циљ је Удружења да код ликовних уметника развије класну свест, другарску солидарност и да води борбу:

1) За заштиту духовних и материјалних интереса својих чланова;
2) За заштииту уметности у целој земљи.

 

Почеци изложбених активности чланова Удружења ликовних уметника се могу пратити од 1920. а прва изложба Удружења одржана је од 23. маја до 6. јуна 1937. у Инжињерском дому у Београду. У уводном тексту у каталогу изложбе, између осталог, се наводи: „Удружење ликовних уметника се овом својом изложбом обраћа непосредној културној јавности, искључујући свако посредништво између уметника и публике. Желимо да наша дела буду корисна и блиска најширим слојевима народа у коме живимо и радимо и коме су она и упућена“.

 

Удружење је иницирало реформе у пољу образовања и свим сегментима културе. Његово друштвено деловање и бројне захвалнице, између осталих и од Црвеног крста, упућене Удружењу сведоче о широкој друштвеној мисији које је Удружење у првих неколико деценија свог постојања имало. Током своје вековне историје Удружење је задржало ове постулате и остало један од стожера уметничког живота у земљи.

 

Оливера Вукотић, кустос УЛУС-а

 


Komentari (0)
Ostavi komentar

Ime i prezime

Komentar