paviljon cvijeta zuzuric

ЈЕСЕЊА ИЗЛОЖБА 2018

30 Oktobar 2018

Komentari (0)

Отварање Јесење изложбе је у четвртак, 1. Новембра у 19 часова у Уметничком павиљону "Цвијета Зузорић"

Драги пријатељи,


Позивамо вас на Јесењу изложбу, једну од најрепрезентативнијих изложби на нашим просторима, која се отвара, у четвртак, 1. новембра 2018, у 19 часова у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“.


На дан, 30. децембра 1928. године своја врата уметничким делима отворио је Уметнички павиљон „Цвијета Зузорић“.  Отварање овог здања, у то време било је остварење насушне културне потребе Београда. Прва изложба приређена у Павиљону је Јесења изложба београдских уметника, са њом се закорачило у нову годину, и она се до данас одржава у истом овом здању. На првој Јесењој изложби изложен је двеста шездесет један рад и једанаест копија народног веза. Најзаступљенија су била сликарска остварења. Учествовало је седамдесет седам уметника а међу њима и Јован Бијелић, Павле Васић, Бета Вукановић, Милош Голубовић, Игњат Јоб, Лазар Личеноски, Живорад Настасијевић и многи други који су обележили уметност тог времена. По оцени тадашње стручне јавности изложба је показала полет и плодност уметничког покрета у престоници.

Од тог, 30. децембра 1928. године, уметнички живот у Београду је почео да пулсира новим интезитетом а у Павиљону се у континуитету одржавао изложбени програм. Самосталне, групне и међународне изложбе су се низале а публика је уживала у приређеним изложбама Ђорђа Крстића, Надежде Петровић, Косте Милићевића, Петра Лубарде, Михаила Петрова, Зоре Петровић, Љубомира Ивановић, Сретена Стојановића, Косте Хакмана, Фране Шимуновића... и многих других  који су исписали странице националне и југословенске историје уметности.

Тадашња, као и овогодишња Јесења изложба, која се одржава у години обележавања девет деценија од отварања Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић“ и уочи једновековног јубилеја Удружења ликовних уметника Србије (2019), задржала је свој виталитет, препознатљиви карактер, аутентичност а и даље је ствар престижа постати њен лауреат.  На овогодишњој изложби учествује сто једанаест уметника свих генерација и стилских опредељења, што на најбољи начин одражава пресек уметности на нашим просторима у овом тренутку. На отварању изложбе свечано ће бити проглашен овогодишњи добитник награде која се додељује на Јесењој изложби. Komentari (0)
Ostavi komentar

Ime i prezime

Komentar