paviljon cvijeta zuzuric

Позивница за јубиларну изложбу УЛУС-а

19 Novembar 2019

Komentari (1)

УЛУС

                                                 100 година, 100 уметника и 100 дела

О изложби

Аутор: Наталија Церовић, историчар уметности

Јубилеј Удружења ликовних уметника Србије представља прилику за подсећање на улогу ове организације у обликовању уметничког живота у Србији, као и на бројне изазове са којима се удружење суочавало током свог стогодишњег постојања. Мада се званична удруживања ликовних уметника на нашој сцени обично не одликују трајношћу, УЛУС је током свог првог века пребродио бројне трансформације и задржао статус највеће асоцијације уметника у земљи. УЛУС тренутно има око 2500 чланова, а готово сви уметници у Србији били су чланови овог кровног еснафског удружења.

 

Јединствена изложба приређена у УЛУС-овим галеријским просторима, Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“ и Галерији УЛУС и каталог,  настали су као израз захвалности и поштовања према напорима оснивача овог удружења, који су покушали да оснивањем еснафске организације заштите своја професионална права и створе услове за даљи развитак ликовне уметности на овим просторима. Уз осниваче, представљени су и уметници који су наставили да унапређују те идеје током века постојања Удружења, као и добитници награда на великим годишњим изложбама УЛУС-а почев од 1960. године. Сходно стогодишњици оснивања Удружења, определили смо се за симболичан избор 100 уметника. Иако 100 издвојених уметника припадају различитим временима, ликовним дисциплинама, правцима и стиловима, свако од њих је на свој начин допринео афирмацији српске ликовне уметности.

Оснивање Удружења ликовних уметника 15. новембра 1919. године у Београду било је кулминација дугогодишњих тежњи за стварањем кровне сталешке организације уметника. Код уметника је сазрела свест о важности заједничких акција којима се утицало на побољшање професионалног статуса уметника, деловало на ширу културну средину, подизао укус публике и мењале се њене навике За првог председника Удружења изабран је Урош Предић, човек беспрекорног професионалног угледа и личног интегритета, који је својим ауторитетом и идејама доприносио свим акцијама за обезбеђивање бољих услова на уметничкој сцени у земљи.

Оснивачи Удружења били су еминентни и награђивани уметници, покретачи уметничког и културног живота у Београду и иницијатори многих акција које су унапредиле нашу ликовну сцену. Школовани у иностранству и надахнути жељом да се уметност у Србији професионализује, укључи у светске токове и нађе специфично место у друштвеном животу заједнице која се убрзано трансформисала, оснивачи Удружења имали су непроцењиве пионирске заслуге у неговању ликовне културе, буђењу интересовања за уметност код шире публике и поправљању положаја уметника

Слике и скулптуре из музејских збирки биће представљене путем видео презентације на изложби. Народни музеј, Музеј савремене уметности и Уметничка галерија „Надежда Петровић“ дозволили су употребу репродукција изабраних радова из њихових збирки у каталогу.

У Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“ биће изложени радови из приватне збирке господина Радивоја Дражовића, која по избору дела представља једну целину заокружену са мером, посвећеношћу и личним печатом колекционара. Колекција Дражовић, која је брижљиво сакупљана у току четири деценије, садржи слике, скулптуре и објекте из целог XX и почетка XXI века. За Павиљон је уступљен 40 рад од исто толико уметника, што ће бити прво представљање ове колекције у јавности.

У Галерији УЛУС налазиће се 23 дела која су сликари, графичари, вајари и уметници из области проширених медија уступили из сопствених атељеа.

У оквиру обележавања јубилеја биће организован и пратећи програм. У сарадњи са РТС и редакцијом Трезора биће приказане документарне емисије о значајним сликарима, селидби УЛУС-а 1985. године и ванредној скупштини организованој тим поводом. Удружење се од свог настанка профилисало као институција од посебног културног значаја, а материјал из архива РТС чува његову комплексну историју од препуштања забораву. Због друштва у коме и за које УЛУС делује, важно је да остане траг о достигнућима и проблемима који су га пратили.

Речи Павла Васића из 1975. применљиве су у 2019. години: „У исто време УЛУС као друштвени и културни организам представља већ увелико један одређен појам и један императив без кога се наш уметнички живот не може замислити.“ Уочавајући објективност и непристрасност као основне принципе организације, он закључује да је УЛУС, иако никада није преузео улогу регулатора уметничког живота, био са својим масовним изложбама „несумњиво оно Сен Реалово огледало које шета дуж друмова и рефлектује верно све што се дешава на уметничком пољу, било то са жиријем или без жирија.“

 


Komentari (1)
Ostavi komentar
Лазар Димитријевић, кад.сликар члан УЛУС-а од 1954
21 Novembar 2019, 10:21
Највише штете нанела је УЛУС-у препотентна и некомпетентна негдашња ,,шефица" Галерије павиљона Цвијете Зузорић, а сад се она опет појављује као организатор јубиларне изложбе УЛУС-а! Абсурд!
Акд сликар и ветеран УЛУС-а
Лазар Димитријевић
Управи и члановима УЛУСа

Ime i prezime

Komentar