paviljon cvijeta zuzuric

ПРОЛЕЋНА ИЗЛОЖБА 2019

20 Mart 2019

Komentari (0)

Отварање Пролећне изложбе је у четвртак 21. Марта у 19 часова у УП "Цвијета Зузорић"

Поштовани,

Позивамо вас на Пролећну изложбу, која се отвара 21. марта 2019. у 19 часова у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“. Пролећна изложба је једна од две најстарије изложбе у земљи, а уједно и једна од најзначајних УЛУС-ових изложби. Овогодишња Пролећна изложба се одржава у светлу два јубилеја, деведесет година од одржавања прве Пролећне изложбе и сто година УЛУС-а.

„Давне 1919. у Београду је основано Удружење ликовних уметника (данаши УЛУС) којe је имало широке друштвене циљеве. Десет година касније у новоотвореном храму уметности на Калемегдану – Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“, другог дана Васкрса 1929. отворена је Пролетња изложба сликарских, вајарских и архитектонских радова која се уз одређене модификације одржала до данас.

Девет деценија је дуга традиција Пролећне изложбе која је током времена доживљавала одређене трансформације. Један од постулата Пролећне изложбе, од њеног оснивања до данас, је да репрезентује рецентну уметничку продукцију уметника свих сензибилитета и генерација. Посебност Пролећне изложбе чине и награде које се додељују и то: Златна палета, Златна игла, Златно длето (награде се додељују од 1960) и Награда за област проширених медија (награда се додељује од 2000). Лауреати апострофираних награда за сликарство, графику, скулптуру и проширене медије су бардови наше уметности (пр. Славољуб Богојевић, Иван Радовић, Љубица Цуца Сокић, Миодраг Мића Поповић, Ото Лого, Богдан Кришић, Бошко Карановић, Вида Јоцић, Никола Кока Јанковић и др. ),  и ове престижне референце сваки уметник са поносом наводи у биографији. Све су то вредности које красе Пролећну изложбу као једну од ретких изложби на нашим просторима која негује хетерегеност медија и језика. Сходно Правилнику учесници ове смотре нису само чланови УЛУС-а већ је конкурс отворен за све, а радове селектује Уметнички савет. Тим пре, Пролећна изложба даје увид у разнородна ликовна промишљања и даје смернице уметничких кретања на рецентној ликовној сцени.

Преко сто седамдесет пријављених уметника сведочи о великим респекту који ова изложба ужива. Генерацијске, стилске и друге различитости, богатство су које краси ову изложбу коју ће након Београда видети публика у Музеју Козаре у Приједору, Музеју Херцеговине у Требињу и галерији Мултимедијaлног центра у Новом Пазару. Инстуционално представљање УЛУС-овог изложбеног програма - Пролећне изложбе, ван граница земље, као и у појединим градовима Србије, овој изложби даје квалитет више и враћа нас на време када је ова изложба установљена (1929) а када је општа укљученост и тежња да што већи број људи види изложбу био један од императива. Јединствени карактер Пролећне изложбе је задржан и између осталог препознаје се у циљевима који су у основи остали исти а што обавезује све друштвене чиниоце на указивање поштовање према деведесетогодишњој традицији Пролећне изложби.“ „Оливера Вукотић,  извод из текста у каталогу изложбе.

Изложба се одржава до 13. априла 2019.


 

Komentari (0)
Ostavi komentar

Ime i prezime

Komentar