paviljon cvijeta zuzuric

Секретаријат и кустос: 2621-585, тел/факс:262-22-281
Галерија УЛУС, Кнез Михаилова 37, 2623-128, 2621-954,

E-mail: ulus.office@gmail.com ;  web adresa : www.ulus.rs

PIB: 100039956                                                                              Broj: 07-261
                 Matični broj: 07047088                                                                  Datum: 28.03.2018.

S obzirom na neverovatno ( blago rečeno) burna reagovanja javnosti na vest o predlogu za dodelu počasnog članstva ULUS-a gospođi Dragici Nikolić, podsećamo:
Skoro od samog osnivanja, 1919.godine, ULUS je ustanovio formu počasnog članstva kao izraz zahvalnosti pojedincima ili grupama koji su svojim delovanjem doprinosili radu, promovisanju ali i opstanku ULUS-a. Sama ''titula'' ne nosi nikakve posebne privilegije niti podrazumeva redovno članstvo u ULUS-u ( procedura dodeljivanja počasnog članstva određena je članom 12. sada važećeg Statuta).
Nabrajanjem ranijih ličnosti kojima se ULUS na ovaj način zahvalio, ne bi pomoglo jer možda ni ta imena ne bi bila javnosti po volji. Gde behu te burne reakcije javnosti kada su naši izložbeni prostori bili u mraku? Kako ''javnost'' u takvim situacijama ne dade ULUS-u podršku, apel, raspravu...Likovna umetnost živi od svetla i ULUS svakog meseca mora da je obezbedi – SAM. S toga, pomoć pojedinaca i grupa je dobro došla. Napominjemo da su sredstva koja ulaze, odnosno izlaze sa našeg računa u potpunosti prikazana u završnim računima i kao javni dokument dostupna na uvid. Podsećamo: Umetnički paviljon ''Cvijeta Zuzorić'''je davne 1928.godine podignut donacijama i prilozima pojedinaca i grupa.
Što se same izložbe tiče, koja je ustanovljena kao bijenalni događaj, može se kao i o svakoj drugoj javnoj manifestaciji diskutovati pro et contra. Tu mislimo i na izgled plakata i kataloga, o kome je odlučivao žiri izložbe. Takođe napominjemo da pravo konkurisanja na sve ULUS-ove izložbe, osim ''Jesenje izložbe'', imaju svi zainteresovani punoletni  pojedinci. I na kraju, lepota ali i ono drugo, nalazi se pre svega u oku ''posmatrača''.
Istovremeno:
Malo je reći da izražavamo nezadovoljstvo načinom rada komisije Gradskog Sekretarijata za kulturu i raspodelom ovogodišnjih sredstava. U godini kada Umetnički paviljon ''Cvijeta Zuzorić'' slavi veoma značajan jubilej, 90 godina postojanja, kao i sledeće godine 100 godina postojanja ULUS-a, komisija je odlučila da sve ULUS-ove programe ( 40 izložbi godišnje, kojim naša dva izložbena prostora žive i 99 godina doprinose kulturnoj panorami Srbije i Beograda) ''nagradi'' sa 380.000,00 dinara?!
Istovremeno, neuporedivo više sredstava je dato novoformiranim Udruženjima građana i sličnim organizacijma, koje niti imaju niti će imati ovakvu vrstu kontinuiteta i značaja koju ULUS ima.
Podsećamo da je veliki broj izložbi, prezentovanih u našim prostorima dobijao značajne nagrade, kao što je ''Politikina'' ali i Velika nagrada Grada Beograda. Na primer, 2016.godine Vaša velika nagrada za najznačajniju izložbu, dobila je Retrospektivna izložba Tomislava Peterneka odabrana od strane ULUS-a i održana u Umetničkom paviljonu ''Cvijeta Zuzorić''.  To je istovremeno i priznanje našim programima.

Upravni odbor Udruženja likovnih umetnika Srbije

Komentari (0)