paviljon cvijeta zuzuric

Ulus Galerija

Изложба слика Тијане Сташевић у Галерији УЛУС

03.06.2015. - 18.06.2015.

Изложба слика Тијане Сташевић, отвара се у среду 3. јуна у 19 часова, у Галерији УЛУС.

Млада уметница Тијана Сташевић на својој шестој самосталној изложби представља слике настале у последњих шест година. Ове композиције великог формата (200x300cm) изведене су у техници акрил и уље на платну, а наглашено присуство симбола и реминисценција из историје уметости одликује њено досадашње стваралаштво.
„...Тијана подржава идеју да боја не буде употребљена у сврху дескрипције или нарације, већ да емитује сопствену енергију. Када слика у једној боји она у тој истој боји ствара дистинкције, тонске разлике, које производе некакве знакове/форме. Као што износи Маљевич све се стапа у бело, безбојно, али знак остаје видљив. Тијанине слике у томе нису радикалне, али смело иду ка тој идеји.
Међутим, oва уметница остаје доследна у томе да дâ лични одговор на питања авангардних уметника, али не са циљем прихватања традиције постмодернизма, већ са жељом да самостално преиспита језик сликарства. Њена дела имају референце на Мироа, Кандинског, Клееа, Полока,.. па ипак, уместо цитатне естетике она кроз своје радове уз помоћ геометријских облика и јарких боја изналази сопстевени пут презентовања властитих промишљања. Битна новина коју њене слике доносе на сцену наше савремене уметности јесте што њени радови нису класични већ су у форми свитака великих димензија. На тај начин ауторка ствара спону историјске авангарде и ововременог сликарства.“
историчар уметности Марија Ристић, извод из рецензије.

Биографија: Тијана Сташевић рођена је у Београду 1982. године. Дипломирала је сликарство на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Јована Ракиџића. Мастер из сликарства завршила на истој академији код проф. Владе Ранчића. Члан је УЛУС-а од 2010. године, има статус самосталног уметника.
САМОСТАЛНЕ ИЗЛОЖБЕ: 2015. Београд, Галерија УЛУС-а; 2014. Војвода Степа, изложба Мастер рада ''Цитат као полазиште'' у амбијенталном простору, одобрено од Академије уметности Нови Сад; 2014. Београд, Срећна Галерија СКЦ-а; 2013. Кикинда, градска Галерија „TERRA“ Кикинда; 2010. Српска Црња, Галерија „родна кућа Ђуре Јакшића“; 2009. Београд, Галерија „Qucera“, слике.
Студијска путовања: Италија, Грчка, Турска, Република СрпскаNajave izložbi