paviljon cvijeta zuzuric

Ulus Galerija

Ulus Galerija

DUH I DUŠA Skulpture Milorad Tepavac Tepa

04.04.2018. - 17.04.2018.

Poštovani,

Pozivamo vas na izložbu skulptura Milorada Tepavca Tepe, pod nazivom „Duh i duša“, koja se o otvara u galeriji ULUS u sredu, 4. aprila 2018. u 19 časova.  

Kontinuirano delovanje Milorada Tepavca Tepe može se pratiti od njegove prve samostalne izložbe priređene 1972. u galeriji KNU. Ovaj vajar izgradio je prepoznatljiv likovni rukopis koji odlikuje permanentan istraživački narv i potreba da svojim delom odgovori na izazove svakodnevice. Izložene skulpture pripadaju recentnoj produkciji, srednjeg su formata a kombinovanjem različitih materijala autor stvara vizuelno atraktivne i likovno promišljene skulpture. 

Kako već sam naziv izložbe inklinira težište je na misaonoj potki radova, odnosno Senekinoj misli: „Omnium vitorum fundamentum avaritia est“ u prevodu: „Svakom zlu osnova je pohlepa“ koja je bila polazište u građenju prezentovanih  dela.  Umetnik u katalogu daje dodatno pojašnjenje koncepcije svojih radova: „Pre petnaest godina počeo sam da radim male skulpture u kojima, eksperimentišući sa Zlatnim presekom, pokušavam da iznesem svoje stavove o životu, prirodi, bogu, duhu, duši i umetnosti – formama koje su bliske nekoj vrsti Zigurat kula. Za razliku od Zigurat kula koje su nastale u Mesopotamiji i imaju stepenastu strukturu i do sedam terasa (Vailonska kula - Herodot) – moje „kule“ imaju samo tri: ŽIVOT – PRIRODA – NADGRADNJA. Koristeći asocijativne forme za svoje iskaze, a osećajući se baštinikom svega što se desilo u umetnosti od Altamire i Lakoa do danas, osećam dolazak figurativnosti u dosadašnje moje znakovno „pismo“.

 

Biografija: Milorad Tepavac je rođen 1939. godine u Zemunu. Diplomirao je na  Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Na istom fakultetu je završio postdiplomske studije 1970. u klasi prof. Jovana Kratohvila. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1970. godine. Član grupe 10 PLUS od 1973. godine. Redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu do 2004. godine. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja a između ostalih i: 1969. Prva nagrada na konkursu za znak-simbol za obeležavanje istorijskih mesta u Beogradu; 1972. Beograd, Nagrada za skulpturu na izložbi ULUS 72 (sa vajarom Tomislavom Kauzlarićem); četvrta nagrada na konkursu za skulptorsko i urbanistiko-arhitektonsko rešenje spomenika Vladimiru Iliću – Lenjinu (prva i druga nagrada nisu dodeljene); 1974. Beograd, Nagrada na konkursu Turističkog saveza Beograda za skulpturu „Beli grad“; 1982, Požarevac, Prva nagrada i izvođenje spomenika Pobede; 2017. Nagrada „Zlatno dleto“ na ULUS-ovoj Prolećnoj izložbi.

NJegova sela se nalaze u Spomen parku u Rakovici u Beogradu; Znakovi-simboli za obeležavanje istorijskih mesta (Ada Ciganlija, Košutnjak, Glavnjača i td.); Beograd, Muzej savremene umetnosti; Kragujevac, Galerija Narodnog muzeja; Zrenjanin, Fabrika ŠINVOZ; Fontana I, Fontana II,; Zrenjanin, Savremena galerija umetničke kolonije Ečka; Beograd, Fond mladih stvaralaca Beograda; Solun, Zejtinlink, Spomenik internircima; Požarevac, Spomenik pobede. 

 

 

 

Iložba se održava do 17. aprila  2018.godine.

 

Kontakt Galerije ULUS: tel. 381 11 26 23 128

Kustos: Olivera Vukotić,  e-mail: olivera.kustos.ulus@gmail.com

Radno vreme: ponedeljak - subota od 10 do 20 časova

 


Najave izložbi