paviljon cvijeta zuzuric

Gradove smo vam podigli, Izložba o protivrečnostima jugoslovenskog socijalizma

13.06.2018. - 02.07.2018.

Centar za kulturnu dekontaminaciju i Kontekst kolektiv vas pozivaju na:

 

Izložbu o protivrečnostima jugoslovenskog socijalizma, Gradove smo vam podigli, koja se otvara u sredu 13.juna u 19 časova u Umetničkom paviljonu ''Cvijeta Zuzorić''.

 

Kada je sredinom šezdesetih godina, govoreći o položaju radnika, tadašnji predsednik Saveza sindikata Jugoslavije izjavio da „ako radnicima nije dobro, neka štrajkuju!“, nije ni slutio da će uskoro to postati jugoslovenska realnost. Tokom osamdesetih štrajkovi su postali redovna pojava u gradovima širom zemlje. Od „Trepče“ do „TAM-a“, od „Labina“ do „Zmaja“ – radnici i radnice su štrajkovali zahtevajući bolje radne i životne uslove, a protiv mera štednje i neoliberalnog restrukturiranja Jugoslavije, koje je podržavalo i guralo pre svega političko i ekonomsko rukovodstvo.

 

Izložba „Gradove smo vam podigli“ govori upravo o tome. O kontradikcijama jugoslovenskog socijalizma koje su naročito bile izražene tokom osamdesetih godina prošlog veka i koje su vodile restauraciji kapitalističkog sistema. Međutim, pomenuti društveni procesi nisu se odvijali pravolinijski, ni bez otpora. Radilo se o kompleksnim klasnim logikama koje su se međusobno sudarale i sukobljavale, proizvodeći tako protivrečne političko-ekonomske pojave koje je nužno ponovo proučiti i sagledati.

 

Danas su sve države nastale nakon razbijanja Jugoslavije nacionalističko-kapitalističke, a neoliberalne „tranzicijske“ agende koje sprovode lokalni režimi pogoduju isključivo logici kapitala. Višedecenijski učinak procesa društvene transformacije najočigledniji je i najmerljiviji u sferi rada – potpuno uništavanje radničkih struktura i institucija demokratskog upravljanja ekonomijom, mase nezaposlenih ili slabo plaćenih radnica i radnika koje strepe za sopstvenu egzistenciju na periferiji globalnog kapitalističkog sistema. Od Vardara do Triglava veza i dalje postoji, ali ona je transformisana u putanju trgovine promašenim investicijama i jeftinom radnom snagom. U ovakvoj društveno-političkoj konstelaciji interese radničke klase malo ko zastupa. Stoga je nužno održavati perspektivu radništva vidljivom, sagledati iskustva i greške iz prošlosti i otvarati prostor za stvaranje drugačijeg društva.

 

U okviru izložbe „Gradove smo vam podigli“ vraćamo se na period socijalizma i njegovih protivrečnosti, a kroz niz istraživanja otvaramo pitanja koja su u kompleksnom međuodnosu: od ekonomije, politike, radničkog organizovanja do slobodnog vremena, medija, kulture i umetnosti.

 

Na izložbi učestvuju: Bojan Mrđenović (Zagreb), Boris Postnikov (Zagreb), Centar za savremenu umjetnost Crne Gore (Podgorica), Crvena (Sarajevo), Doplgenger (Beograd), Filip Jovanovski i Ivana Vaseva (Skoplje), grupa Borovo (Zagreb), Irena Pejić (Beograd), Iskra Krstić (Beograd), Kurs (Beograd), Lidija K. Radojević i Ana Podvršič (Grac/Ljubljana), Majlinda Hoxha (Priština), Mario Reljanović (Beograd), Milica Lupšor (Zrenjanin), Kulturni centar Punkt (Nikšić), Radnički video klub (Zrenjanin), Srđan Kovačević (Zagreb), Vigan Nimani (Priština).

 

Kustosi: Vida Knežević i Marko Miletić (Kontekst kolektiv) Vizuelni identitet i arhitektura izložbe: Andreja Mirić Dizajn postavke i vizuelizacija istraživanja: Miloš Miletić i Mirjana Radovanović (KURS) Izložba je rezultat projekta projekta „Pertej/Beyond/Preko 20 godina“.

 

Projekat su podržali: Delegacija Evropske Unije − EU/IPA (Podrška civilnom društvu) Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije Ambasada Švajcarske u Beogradu Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS) Programi Centra za kulturnu dekontaminaciju realizuju se uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

 

Izložba će biti otvorena do 02. jula 2018. Najave izložbi