paviljon cvijeta zuzuric

Ulus Galerija

Ulus Galerija

Ulus Galerija

Izložba Ane Đapović

21.02.2018. - 06.03.2018.

Poštovani,

Pozivamo vas na izložbu Ane Đapović, pod nazivom „Tlo“ koja se otvara u sredu, 21. februara 2018. godine u 19 časova u galeriji ULUS.

Izložene slike nastale su u poslednje tri godine, pripadaju ciklusu „Tlo“ i njihova raskošna plastičnost likovni je ekvivalent  fabuli dela.  Po rečima Zdravka Vučinića, autora teksta u katalogu: „Naznake prirodnog okruženja je, u konačnoj poenti, otežano prepoznati. Ostao je zbir nagoveštaja, više aluzija nego iluzija, zapravo, zadržala se supstanca sećanja  na dojam pamćenog motiva, pretvorenog u kreativno stanje duha. 

Plastički sloj dela se odvija na jednoj ravni. Ana napušta uobičajeni, trodimnzionalni model i prostor slike prevodi  u dve dimenzije. Uvodi ga u polje aktivne konotacije, koja se odvija na osetljivoj granici viđenog i osećanog, na razmeđi spoljašnjeg i unutrašnjeg sopstva.

Kada je u pitanju materijalna artikulacija slike, treba imati na umu da Ana, gotovo alhemski, traga po primarnim komponentama, po osobnim jedinjenjima, kojima gradi optički diskurs. U skladu uhodanog, klasično izvodljivog opsega, umetnica čini svrsishodan, dodatni pomak, oličen paletom proširenog  načina izvođenja. On je obogaćen unosom bojenih  veziva, zasnovanih na prirodnom svojstvu pigmenata, upriličenih sastojcima zemljanog praha.  Ustanovljeno saglasje je pomognuto i prožeto dodacima voska, koji je, sa ostalim supstancama,  utkan u sadejstvo sadržajnog, koliko osetljivog, izražajnog ishoda. Mapa slikane ravni se time pretvara  u ritmički slojevite impulse, koloristički utišanog, monohromog saglasja.“ (segment teksta iz kataloga)

Biografija: Rođena 1988. u Beogradu. Diplomirala 2011. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti, u klasi profesora Siniše Žikića, odsek zidno slikarstvo.  Član ULUS-a i ULUPUDS-a. Od 2013. godine u statusu je samostalnog umetnika. Od 2014, radi kao profesor likovne kulture u gimnaziji “Stefan Nemanja” i u srednjoj stručnoj školi “Zaharija Stefanović Orfelin”.  Od 2016. osnivač Centra za edukaciju i razvoj umetnosti „ARTISTIKUM“. Do sada priredila deset samostalnih izložbi i učestvovala na preko sto kolektivnih. 

Nagrade: 

2017. „Zlatna paleta“, nagrada na sliakrstvo na Prolećnoj izložbi ULUS-a.

 

Izložba traje do 6. marta 2018. 

Kontakt Galerije ULUS: tel. 011 26 23 128

Kustos: Olivera Vukotić,  e-mail: olivera.kustos.ulus@gmail.com

Radno vreme: ponedeljak – subota od 10 do 20 časova.

 Najave izložbi