paviljon cvijeta zuzuric

Izložba Branka Nikolova u Galeriji ULUS

16.06.2017. - 27.06.2017.

Poštovani,

Pozivamo vas na izložbu Branka Nikolova koja se otvara 16. juna 2017. u 20 časova u galeriji ULUS. U ovom multimedijalnom projektu, pod nazivom NEMA NIKOGA KOD KUĆE, autor se kroz analitičan pristup bavi problemom migracija koje su na simboličan način materijalizovane u izlagačkom prostoru. 

Postavku u galeriji ULUS čine prostorna instalacija, projekcija filma, digitalne grafike i fotografije. Autor, ne komentarišući uzroke migracije, konstatuje stanje koje je već realnost u našem vremenu. Svestan fenomena, Nikolov gradi tužan ambijent i vizualizuje propadanje i nestajanje malih mesta. Služi se metaforama koristeći gnezdo, vrata i zidove kao motive. Selo je u 21. veku svedeno na prapočetak, od njega nije ostalo ništa, osim zemlje koju umetnik koristi u svom radu kao jasnu referencu na napuštene predele. Takođe, stubovi koji čine deo umetničkog ansambla, zapravo su grede koje su ostaci napuštenih kuća, dok su grafike sa apstrahovanim motivima simbol nestalog. Fotografije, svojim dokumentarnim karakterom, donose tragove i ožiljke upisane u gole ispucale zidove, koji upozoravaju na bol, samoću i propadanje. 

O koncepciji izložbe, između ostalih, pisao je Davor DŽafo koji je istakao: „Izbor fotografskog i umetnički-apstraktnog je jedna od omiljenih tema Brankovog umetničkog opusa. Povod za ovu igru je uglavnom tekstura predmeta i materijala. Motiv počinje da se manifestuje artefaktom lociranim in situ, a završava se najsenzitivnijim pristupom samoj temi napuštanja i seljenja, čija posledica je fizička praznina koja biva oživljena čisto likovnim sredstvima.“ 

 Biografija: Rođen je 1956. u Caribrodu. Diplomirao je 1983. na Nacionalnoj umetničkoj akademiji u Sofiji, uža oblast grafika. Priredio je deset samostalnih izložbi. Učestvovao je na različitim bijenalnim i trijenalnim izložbama grafike u Srbiji, Bugarskoj, Japanu, Turskoj, Poljskoj, Rumuniji, kao i na tri festivala dokumentarnog filma. Bio je kurator tri međunarodna projekta. Dobitnik je treće nagrade za grafiku na EX – YU konkursu, 2011., druge nagrade za grafiku na Internacional Graphic Biennail u Lazarei u Ruminiji 2012. godine, tri nagrade „Niškog grafičkog kruga“, nagrade za grafiku grada Montane u Bugarskoj, kao i godišnje nagrade Udruženja likovnih umetnika Bugarske za grafiku 2016. godine. Član je ULUS-a i SBH (Savez umetnika Bugarske). Bavi se grafikom, instalacijom i video radovima. Živi i radi na relaciji Niš – Sofija. 

Izložba traje do 27. juna 2017. Najave izložbi