paviljon cvijeta zuzuric

Ulus Galerija

Ulus Galerija

Izložba Dimitrija Pecića

29.11.2017. - 12.12.2017.

Poštovani,

 

Pozivamo vas na izložbu Dimitrija Pecića, pod nazivom „Pogled kroz prozor“ koja se otvara u sredu, 29. novembra 2017. godine, u 19 časova u galeriji ULUS. 

 

Profesionalni počeci Dimitrija Pecića se vezuju za njegovu prvu samostalnu izložbu 1987. koja je održana u galeriji KNU. Od tada do danas, odnegovao je autentičnu poetiku koja je kao takva valorizovana od strane stručne javnosti. Na izložbi u galeriji ULUS izloženi su radovi izvedeni kombinovanom tehnikom na papiru i drvorezi, nastali u periodu 2012-2017. koji potvrđuju utemeljene likovne vrednosti karakteristične za njegov likovni rukopis. Svedeni figuracijski prizori, zagasita hromatika, tonska obrada motiva i naglašeni linearizam su kontrapukti njegovog stila. Varijacijom elemenata prikazani fragmenti urbanog prizora postaju nepregledni horizonti likovnih rešenja, koji pored doslednosti motivu, potvrđuju i kontemplativnost autora koja se može ispratiti u različitim aspektima dela. 

 

O ovom motivu, koji je u fokusu umetnikovih interesovanja već nekoliko godina,  Dimitrije Pecić beleži: „Dok sam sedeo pored prozora, u stanu koji se nalazio na trećem spratu zgrade u jednoj mirnoj stokholmskoj ulici, pažnju mi je privukao ugao zgrade na suprotnoj strani raskrsnice. Zanimljiv mi je bio kontrast između toplog kolorita njenih zidova, poluotvorenih tamnih vrata u prizemlju i velike sive površine asfalta, a to što sam čitav prizor posmatrao sa visine činilo je doživljaj još uzbudljivijim. Imao sam tek toliko vremena da napravim dva crteža-zabeleške u bloku manjeg formata. Iako sam ih po povratku u Beograd odložio u fioku, bilo je u njima nečeg što me je navodilo da im se povremeno vraćam. Posle par godina sam počeo, bez neke posebne pripreme, sa radom na crtežima izvedenim u kombinovanoj tehnici, na papiru formata 100x70cm. Ubrzo je nastala serija radova, sa malim ali meni veoma značajnim razlikama u kompoziciji, crtežu i obojenosti ovog motiva posebne atmosfere. Nešto kasnije sam na osnovu crteža napravio i prve drvoreze koji su potom uticali na dalji rad u crtežu i doprineli da se ova serija radova razvije i dođe u fokus mojih interesovanja poslednjih godina. Prožimanje ovih različitih ali u nekim elementima i srodnih tehnika i materijala omogućava mi da nastavim sa daljim radom na ovom motivu.(...) Važno je naglasiti da tako formirana kompozicija nije fragmentarne prirode, ona ne ističe nepotrebne detalje već, naprotiv, teži da izrazi suštinu određenog likovnog koncepta koji nastaje u procesu opažanja stvarnosti. Vizuelni fragment je samo povod, mogućnost da taj proces otpočne.“ (izvod iz teksta doktorskog rada)

 

Biografija: Rođen 1961. godine u Prištini. Završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, 1986. godine, a zvanje magistra stekao je 1989. godine. Zvanje doktora umetnosti je stekao 2017. godine. Član je ULUS-a. Radi na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u zvanju redovnog  profesora. Rukovodilac  Centra za Grafiku i Vizuelna istraživanja Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu od 2012-14. godine. Od 2014. godine je dekan Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. 

Izlagao je na više od trideset samostalnih i većem broju grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Učestvovao je u radu međunarodnih grafičkih radionica u Beogradu,  Urbinu, Lajpcigu, Guanlanu i Si'an-u (Kina). Bio je učesnik konferencija posvećenih grafici (Kina 2014, 2016.) i član žirija Međunarodnog Bijenala grafike u gradu Guanlan (Kina, 2017).

Vodio je radionicu posvećenu crtežu na Akademiji umetnosti u gradu Si'an (Kina), kao gostujući profesor 2015. godine.

Dobitnik je nagrada „Veliki pečat“ Galerije Grafički kolektiv (2005), „Zlatna igla“ na Prolećnoj izložbi ULUS-a (2005), nagrade Bijenala grafike,  Paviljon „Cvijeta Zuzorić“ (2009), nagrade za crtež na Trijenalu „Crtež i mala plastika“, Paviljon „Cvijeta Zuzorić“ (2012), posebnog priznanja za grafiku Bijenala grafike u Lođu (Poljska, 2016) i nagrade za grafiku koju dodeljuje japanska fabrika za proizvodnju papira Avagami (Međunarodno Bijenale grafike, Lođ, 2018).

 

Izložba traje do 12. decembra 2017. 

 

Kontakt Galerije ULUS: tel. 011 26 23 128

Kustos: Olivera Vukotić,  e-mail: olivera.kustos.ulus@gmail.com

Radno vreme: ponedeljak – subota od 10 do 20 časova.

 

 

 Najave izložbi