paviljon cvijeta zuzuric

Cvijeta

Cvijeta

Izložba Dragana Siljanoskog, pod nazivom „Rekonstrukcija sećanja“ u Maloj sali Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“

14.02.2018. - 27.02.2018.

Poštovani,

Pozivamo vas na izložbu Dragana Siljanoskog, pod nazivom „Rekonstrukcija sećanja“ koja se otvara u sredu, 14. februara 2018. u 19h u Maloj sali Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“. 

Izložene slike nastale su u poslednje dve godine, rezultat su potrage za novim načinima kombinovanja i spajanja različitih slikarskih materijala i tehnologija a osnova svih radova je crtež izveden na natron papiru. Kombinovanjem različitih materijala on implicira nataložena sećanja i u tom kontekstu treba opservirati njegov intezivni kolorit kao i sve ostale elemente dela.  

Po rečima Jakova Đorđevića, autora teksta u katalogu: „Izložba Dragana Siljanoskog ispletena je oko teme susreta posmatrača sa slikom koja je u stalnom procesu nastajanja. Složen postupak oblikovanja dela u pojavne predstave, putem pokrivanja prvobitnog crteža izvedenog na juti transparentnim platnom na kome su nastavljene dalje slikarske intervencije, omogućio je umetniku da posetioce uvede u živi dijalog sa slikom. One istovremeno otkrivaju i sakrivaju; obraćaju se i povlače. One su aktivni sagovornici čija nema elokventnost zavisi od sposobnosti posmatrača da okom čuje vizuelnu buku. Pažljivim posmatranjem iz spleta apstraktnih formi rađaju se prepoznatljivi oblici: katkad je to skriveni crtež pod svtlucavim platnom koji izranja sjedinjavajući se sa površinskim slojevima boje, a katkad spontana asocijacija nastala praćenjem i promišljanjem poteza četke ili neprikrivenih konstruktivnih elemenata materijalnosti dela. Umeće prepoznavanja ovih vizuelnih nagoveštaja poznatog sveta, kao i njihov izbor, nedvosmisleno vode ka intimnom doživljaju slike. Stoga je slika u neprekidnom procesu „nastajanja“, data posmatraču da je završi mentalnim tkanjem figura i oblika. (...) “

Biografija: Rođen 1978.godine u Smederevu. Živi i radi u Beogradu. Osnovne studije i master studije završio na akademiji SPC za umetnost i konservaciju u Beogradu.  

Samostalne izložbe: Galerija Braća Stamenković (ustanova kulture Palilula), Beograd, 2007. godine;Galerija Karaš, Jasenovo, 2006. godine.

Samostalni rezidencijalni projekti: Mozaici ”Rečno dno”, kuća u privatnom vlasništvu, Slankamen; Skulptura Triglav, park skulptura Jasenovo.

Institucionalni projekti: Manastir Ostrog, mozaici na zvoniku manastira; Crkva sv. Petke, Kalemegdan, mozaici iznad kapele;Hram sv. Đorđa, mozaici na porti crkve.

Učesnik je više kolektivnih izložbi i likovnih kolonija.

 

Izložba traje do 27. feruara 2018.

Radno vreme Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“:

ponedeljak  – petak: 10 do 19 časova

subota i nedelja: 10 do 14 časova

 

Kustos: Olivera Vukotić,  e-mail: olivera.kustos.ulus@gmail.com

 Najave izložbi