paviljon cvijeta zuzuric

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: name_srpski

Filename: views/gallery_album.php

Line Number: 54

Izložba Dragana Stankovića u galeriji ULUS

10.10.2018. - 23.10.2018.

Поштовани,

Позивамо вас на изложбу Драгана Станковића која се отвара у среду, 10. октобра 2018. у 19 часова у галерији УЛУС.

Драган Станковић је уметник који негује изграђен ликовни концепт. Слике изложене у галерији УЛУС настале се у последњих пет година и надовезују се на пређашњи опус. Раскошна текстура и једноставне геометријске форме су основни градивни елементи изложених слика. Имплицирајући слојевито ишчитавање уметник односом елемената гради визуелно ефектне призоре.

О ликовном рукопису овог аутора између осталог, писао је уметник Саво Пековић, који је истакао :„Слике Драгана Станковића, носе у себи симбол и знак, пре свега снажан ликовни замах, сажет у један ликовни догађај. Ширина геста наводи на помисао да аутор трага за сопственим естетским судом. Свестан да је оно што влада површином слике његов лични ликовни став. Његова молитва.

Уметничка документација реконструише наратив, она је пракса стварања живих ствари из вештачких (оргинала из копије), живе активности из техничке праксе. Уметност узима артифицијелност биополитичког поретка као своју “експлицитну тему”. Утопијски моменат је у дефинисању живота !

Од платна до платна, уочава се поступак којим се доживљај преображава у уметничко дело. Заправо Драган се бави деконструкцијом, тај термин деконструкција не би требало схватити у смислу поништења или деструкције нечега, него у смислу истраживања седиментираних структура које обликују дискурзивни склоп, ту визуелну дискурзивност унутар које мислимо. То је нешто што пролази кроз језик, кроз културу и укупност онога што дефинише нашу припадност свету у ком живимо. Драганове слике поседују способност прилагођавања и упућују на свој унутрашњи доживљај. Тако се у њих преноси пулсирање нереда који рашчлањује композицију и изврће изграђени поредак. Слика је  доведена у стање просторног преображаја, усковитланих сила које изазивају извесну нелагодност пред неизвесношћу шта ће се са њом догодити у неком следећем тренутку.

Најављивање знака се дешава тихо и напедује као лагано откривање којим руководи уметникова оданост сопственој имагинацији. Кружно кретање омогућава посматрачу да види унутрашњост саме слике , пробија је да би изашао у садашњост. У сваком случају слика је прозирна и пуна материје , особине које се могу наћи у нашој машти. (...)“

Биографија: Рођен 1968. У Београду. Дипломирао на Факултету ликовних уметности у Београду 1993, а магистрирао на истом факултету 1996. у класи проф. Чедомира Васића. Члан УЛУС-а од 1994. Самостални уметник од 1996. године. Приредио преко тридесет самосталних изложби у земљи и иностранству. Од 1997. заједно са протомајстором Драганом Марунићем и Немањом Марунићем радио на живопису преко четрдесет цркава и манастира у земљи и иностранству и за овај рад је награђиван више пута.

Самосталне изложбе:

-          1991. Београд, Галерија ФЛУ- цртежи;

-          1994, Београд, Галерија Zepter - Слика предмет;

-          1995. Београд, Галерија СЕБАСТИЈАН АРТ – слике;

-          1995. Београд, Галерија ФЛУ- Дисање, слике;

-          2002. Београд, Галерија Мултиарт клуб Политехничке академије, слике;

-          2005. Београд, Галерија Звоно, Инпостације;

-          2009. Вршац, Градски Музеј - Простор времена;

-          2010. Београд, Галерија Прогрес – Простор времена.

 

Изложба траје до 23. октобра 2018. године.

 

Контакт Галерије УЛУС: тел. 011 26 23 128Najave izložbi