paviljon cvijeta zuzuric

Izlozba Dragane Pajkovic Dodig u Galeriji ULUS

09.08.2017. - 22.08.2017.

Pozivamo vas na izložbu Dragane Pajković Dodig, pod nazivom „Ulice ove...“ koja se otvara u sredu, 9. avgusta 2017. godine, u 20 časova, u galeriji ULUS.  

Dragana Pajković Dodig je umetnica dobro poznata širem auditorijumu. NJena osobena umetnička pojava kao takva izdvojila se još krajem devedestih kada je priredila prvu samostalnu izložbu. Od tada do danas ona neguje autentičan rukopis čiji je idiom senzibilni pristup koji je odnegovan na suptilnim likovnim vrednostima. Izložba u galeriji ULUS sastoji se od nekoliko segmenata i to: akvareli, video radovi i performensi. Izloženi akvareli nastali su u poslednje dve godine, a autor ispisanih stihova na radovima je Goran Srećković. 

Jedna od specifičnosti medija akvarela je neposrednost i svežina postupka koja ne dozvoljava naknadne intervencije. To su svojstva koje autorka na najbolji način manifestuje u ovim radovima čija je tematika ženski akt. Osobenosti akvarela sa jedne strane i opredeljenost ka navedenom tematskom rekvizitarijumu, su kontrapukti na kojima su nastali ovi likovni zapisi. U njima koloristički potez ima autonomnu likovnu vrednost a suptilno intoniranje i konturni tretman motiva, poput najfinije poezije prenosi autorkinu emotivnu percepciju motiva. Kako ona sama ističe za ove radove: „Danas u teoriji umetnosti  reč AKT je sinonim,  sama izložba. AKT može biti i akcija – postavka, način na koji se posmatrač uvodi u izložbu.(...) Može se reći „frejmovi“ iz video rada, su postali slike kao „slajd šou“- simulacija kretanja...Sve ostalo: način slikanja, komponovanja, građenja slike, pristup, saopštavanje, poruka, informacija... istovetan je kao i kod apstraktnih kompozicija..

Pored akvarela na izložbi će biti projektovana tri video rada i to: DaliStyle, Ouranoupolis i Put slike kroz Kinu. Prateći segment izložbe čini i uživo slikanje akvarela sa aktivnim učešćem publike, koje će se održati 9,18,19,21. i 22.  avgusta između  19 i 21:30 časova.

Biografija: 

 

Rođena je 1968. U Beogradu. Diplomirala je na Slikarskom odseku Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1998, u klasi prof. Radomira Reljića. Član ULUS-a od 1999. godine.  Učestvovala je na preko dvadeset likovnih kolonija i više od osamdeset grupnih izložbi (slike, grafike, akvareli, multimedije i sl.). Samostalno izlagala dvadeset puta iz oblasti likovnih umetnosti. Preko dvadeset izložbi je priredila iz oblasti primenjene umetnosti i dizajna. Samostalni umetnik, živi i radi u Beogradu.

 

Samostalne izložbe (izbor):

2017. Cite internacional des Arts, rezidencijalni boravak, trodnevni performens DALISTYLE, Open studio, Pariz, Francuska;

Kuća Đure Jakšića, Galerija Nacrtane Poezije, DALISTYLE performens, Beograd;

2016. Galerija SULUJ, AKT, akvareli, Beograd;

2016. Noć muzeja 2016, DALISTYLE performens; 4. Internacionalno bijenale, Galerija Progres, Beograd; AKVARELI Galerija Vujadinović, Beograd; 

2015. Galerija Kulturnog centra Meander, Pejzažni Akt, Apatin; 

2014. Galerija BLOK, Devet velova, Novi Beograd; Galerija NOVA, Izložba Žene, Beograd; 

2013. Očuđenje, Galerija ULUS, Beograd;  Performans i izložba slika Kome treba..ko voli…ko želi.., UK Palilula, Beograd; Tri grada, Salon pArt96, Münster, Nemačka; 

2012. TRI GRADA, Republički zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd; 

2010. Ran off to Drag in Art - Otrčah po umetnost, UBSM, Beograd; 

2009. DAR, multimedijalna izložba, Magacin u Kraljevića Marka, Beograd; 

2004-05. Projekat DIGITALNO MORE-DIGITAL NO MORE, izložba slika i video rad; 

2002. Umjetnička galerija Velimir A. Leković, NASTANJENOST SVETLOST I PRIVIDI, Bar; 

2001. Klub umjetnika, izložba slika, PUKOTINE; Banja Luka; 

2000. Galerija PALETA, KCB, izložba slika i akvarela, PUTEVI, PROLAZI, TRAGOVI, Beograd;

1999. Bioskop REKS-u, video rad PRIHETICHNOST, izložba instalacije u prostoru, Beograd.

 

Nagrade i otkupi(izbor):

2016. Otkup Ministarstva kulture i informisanja Kliritni crtež IKONA, Narodni muzej, Šabac;

2016. Specijana nagrada na 4. internacionalnom bijenalu IWS, Beograd; 

2015. Počasna nagrada Bijenala u Šenženu za akvarel, Kina; II nagrada za kliritni crtež, 59. Oktobarski salon, Šabac; Otkup Ministarstva kulture i informisanja, IZBOR, Matematička gimnazija, Beograd;

2012. III nagrada za slikarstvo, 30x30, Kulturni centar Zrenjanin; 

2010. III nagrada za slikarstvo, VIII izložba Žene slikari, Majdanpek;  

2001.Otkup Ministarstva za kulturu, ”Umetnici za umetnike”, Paviljon Cvijeta Zuzorić, Beograd; 1999. Zlatna medalja ”Beograd”, Festival kratkometražnog i dokumentarnog filma, Beograd.

 

Izložba traje do  22. avgusta  2017. 

Kontakt Galerije ULUS: tel. 011 26 23 128

Kustos: Olivera Vukotić,  e-mail: olivera.kustos.ulus@gmail.com

Radno vreme: ponedeljak – subota od 10 do 20 časova.

 


Najave izložbi