paviljon cvijeta zuzuric

Ulus Galerija

Ulus Galerija

Izložba grafika Ane Milosavljević OTISAK VREMENA se otvara u sredu, 1. jula u 19 časova

01.07.2015. - 14.07.2015.

Најновији графички листови су у домену ауторкиног препознатљивог ликовног рукосписа и изведени су у техници колографије. Доследна постављеним постулатима уметница остаје посвећена граду као својој примарној фасцинацији. У њеном ранијем стваралаштву преовлађујуће су биле апстрактне форме које су симболизовале архитектуру града, а у најновијим радовима у питању су лични доживљаји метафорички представљени у детаљима-траговима из урбаног живота.

„У питању је поглед савременог човека чији живот диктирају специфичне културне и друштвене околности, које Ана Милосављевић артикулише у виду визуелних знакова. Ове графике могу да се читају као дневнички записи свакодневнице, јер се састоје од бележења утисака, мисли, натписа са фасада, цитата, изрека, фрагмената текстова из новина, хаику поезије, датума, бројева, појединачних слова.
Поред игре речи, бројева и слова, на графикама Ане Милосављевић, игра се одвија и на нивоу процеса који је спонтан и са неизвесним крајњим резултатом, што је нарочито карактеристично за колографију, технику којој се уметница након дужег времена поново окреће, а која јој омогућава слободу над материјалом. Приступ је донекле исти као раније, али је сада ипак зрелији, уметница више не полази од прецизне колористичне скице, већ се препушта игри материјалом и бојом, кроз додавање и одузимање, комбинацију разних органских и неорганских материја, итд. Због ове наглашене текстуре, графике изведене у овој техници карактерише тактилност која појачава општи утисак који уметница жели да постигне...“ сегмент текста из каталога, Мирјана Драгосављевић, историчарка уметности.

Биографија: Ана Милосављевић је рођена 1979. године у Сокобањи, живи и ради у Београду као самостални уметник, бави се графиком, сликарством, графичким дизајном. Дипломирала је 2004. на Академији уметности у Новом Саду, на катедри за графику у класи проф. Звонка Тилића, а потом магистрирала 2008. на истој академији. Такође, 2000. године је завршила Вишу школу ликовних и примењених уметности у Београду. Члан УЛУС-а је од 2006. до сада је имала дванаест самосталних и излагала на преко сто двадесет изложби у земљи и иностранству (Србија, УСА, Бразил, Италија, Данска, Пољска, Мексико, Бугарска, Румунија, Македонија, Словенија, Босна и Херцеговина, Црна Гора...)
Добитница више националних и интернационалних награда и диплома за графику (2013. Друга награда на VI International Biennial of Small Graphics Тетово; 2007. Друга награда на IV Competition and Exhibition of Ex Libris “Acque termali”, Acqui Terme Italia; 2004. Награда XII Биjенала студентске графике СЦГ; 2004. Годишња награда за графику Академије уметности, Нови Сад и тд.

Изложба траје до 14. јула 2015. године. Najave izložbi