paviljon cvijeta zuzuric

Ulus Galerija

Izložba Milutina Obradovića

23.05.2018. - 29.05.2018.

Поштовани,

 

Позивамо вас на изложбу „Обичан малецки свет“ Милутина Обрадовића која се отвара у среду, 23. маја 2018. у 20 часова у галерији УЛУС. 


Више информација о изложби налази се у прилогу.


Срдачан поздрав

 

 

Поштовани,

 

Позивамо вас на изложбу „Обичан малецки свет“ Милутина Обрадовића која се отвара у среду, 23. маја 2018. у 20 часова у галерији УЛУС. 

 

Црногорски сликар Милутин Обрадовић београдској публици представља се циклусом „Обичан малецки свет“ који је настао у периоду 2014-2018. Слике са овом ликовном проблематиком црногорска публика је већ имала прилику да види а о његовом делу, између осталих, писао је Радоман Чечовић, који истиче: „Његово дјело историјском наративу, вертикалном и хоризонатлном, супроставља сасвим суптилну поетску идејност човјека као бића које се прије свега игра. Његов коњ није дестилат психо¬социјалне вреве атомског доба, није катарзична визија вемићевског Атласа на чијим епско¬митским раменима почива свијет, нити је дегаовска импресионистичка тријажа симбола. Обрадовићев коњ симболише једно ново божанство ситуирано у осјећајности дјетета које разгорачених очију, безазлено и дивно наивно посматра оно што је од свијета остало. А остало је таман толико да се може почети изнова, другачије, и ако не паметније, оно бар љепше. Обрадовићев коњ никада неће донијети невјесту испраћену пуцњима припитих племеника, никада неће на лудим бојиштима прескакати мртве и рањене, нити носити барјак онога који френетично призива цара и отаџбину. Тај коњ, дијете, дете или дите, како већ бесмисао именовања заповиједа, само ће једним оком, крупним и чистим, недреманим, осматрати све оно што од свијета остаје. Зато он, на платну¬свијету, никада није сам. Никада није сведен на експресивност портерета, већ је увијек најексекспониранији дио плана кога сачињавају детаљи иза њега. А иза су можда сјећања, можда надања, можда и љубав, коју аутор принципијелно позиционира на сам врх вредоносне скале. Симболички потенцијал мотива коња у сликарском дјелу Милутина Обрадовића има још једну карактеристику. Наиме, мотив дефинисан на овај начин нема експлицитно значење природног рода: ни мушког ни женског, а самим тим нема ни јасну идентитетску номинацију базирану на активизму принципа Ероса или Танатоса.Он је зато најближи објединитељској, синергичној сили суштине космичког или божанског. А та суштина себе обликује или самообликује кроз око читаоца¬посматрача, коме је једино остало да се нада како постоји простор у који се мора и смије закорачити, без резерве.

Биографија: Средњу ликовну школу а касније и Факултет ликовних умјетности завшио је у класи С. Караила (2002).  Изложба у галерији УЛУС је њеова седамнаеста самостална изложба. Учествовао је на бројним колективним смотрама у Црној Гори, Србији, Италији, Француској и тд. 

 

 

Иложба се одржава до 29. маја 2018.године.

 

Контакт Галерије УЛУС: тел.  26 23 128

Кустос: Оливера Вукотић,  e-mail: olivera.kustos.ulus@gmail.com

Радно време: понедељак - субота од 10 до 20 часова

 Najave izložbi