paviljon cvijeta zuzuric

Ulus Galerija

Ulus Galerija

Ulus Galerija

Ulus Galerija

Izložba radova na papiru iz kolekcije Popović

11.10.2017. - 17.10.2017.

Poštovani ,

 

Pozivamo vas na izložbu radova na papiru iz kolekcije Popović, koja se otvara u sredu, 11. oktobra 2017. u 20 časova u galeriji ULUS. Izložbu će svačano otvoriti istoričar umetnosti Nikola Kusovac. 

 

„Kolekcija Popović je nastala iz ličnih sklonosti dvoje ljudi za koje je umetnost neraskidivi deo njihovih života. Iako profesionalno nisu orijentisani ka umetnosti, njihova pasionirana posvećenost, se između ostalog manifestuje kroz kolekcionarstvo, ali i u drugim aspektima života. Vladimir Popović je profesor na Mašinskom fakultetu u Beogradu, a njegova supruga Borka, profesorka u beogradskoj Petoj gimnaziji. (...) 

Kolekcija Popović se sastoji od značajnog broja dela, a za ovu priliku javnosti se prezentuje šezdeset radova na papiru. Autori ovih dela su istaknuti srpski umetnici, među kojima su i pojedini koji se smatraju najznačajnijim umetnicima od druge polovine 19. veka do novije istorije umetnosti. Tu se prevashodno misli na Uroša Predića, Pavla Jovanovića, Nadeždu Petrović, LJubomira Ivanovića, Savu Šumanovića, kao i druge umetnike koji su obeležili, kako predratnu, tako i posleratnu srpsku umetnost. Najbrojni deo kolekcije, kada je reč o jednom autoru čine crteži LJube Ivanovića i to ukupno dvadeset radova. U drugi segment kolekcije se ubrajaju crteži i akvareli nastali pre Drugog svetskog rata a čiji su autori: Uroš Predić, Paja Jovanović, Nadežda Petrović, Beta Vukanović, Todor Švrakić, Ivan Radović, Milenko D. Đurić, Sava Šumanović, Mladen Josić, Svetislav Vuković, Milenko Šerban i Bogdan Šuput. Treća particija se sastoji od  crteža, akvarela, pastela i srodnih tehnika izvedenih na papiru, datovanih posle 1945. a koje su uradili: Veljko Stanojević, Milo Milunović, Ivan Tabaković, Nedeljko Gvozdenović, Grigorije Samojlov, Mario Maskareli, Mladen Srbinović, Igor Vasiljev, Svetozar Samurović, Olja Ivanjicki, Leonid Šejka i Milić Stanković. (...)

Najstarija dela u kolekciji su: Jovan Monasterlija na konju, odnosno studija konjanika za sliku Seoba Srba (oko 1896) Paje Jovanovića,  Razbojnik na krstu (1904) Uroša Predića i Seljak iz Resnika (1906) Nadežde Petrović. I dok su Predić i Jovanović ostvarili najveći domet akademizma u srpskom slikarstvu krajem 19. veka, Nadežda Petrović je vesnik Moderne, Šumanovićeva Pijana lađa je među najznačajnijim delima srpskog modernog slikarstva, a LJuba Ivanović je rodonačelnik moderne škole crtanja i grafike u Srbiji. (...)

Pored umetnika koji su obeležili srpsku umetnost od kraja 19. veka do druge polovine 20. veka, vlasnici kolekcije su prepoznali vrednosti i u delima manje poznatih umetnika, i to u radovima na papiru koji su retko predmet interesovanja a još manje kolekcionarenja, što je bitan valorizacioni element u sagledavanju ove kolekcije.(...)“

 

Olivera Vukotić, segmenti teksta objavljenog u knjizi publikovanoj povodom izložbe.

 

Izložba traje do 17. oktobra 2017. 

Kontakt Galerije ULUS: tel. 011 26 23 128

Kustos: Olivera Vukotić,  e-mail: olivera.kustos.ulus@gmail.com

Radno vreme: ponedeljak – subota od 10 do 20 časova. 

 

 Najave izložbi