paviljon cvijeta zuzuric

Cvijeta

Izložba skulptura Milana Kličkovića pod nazivom „Pedeset godina posle“

06.08.2018. - 18.08.2018.

Poštovani,

Pozivamo vas na izložbu skulptura Milana Kličkovića pod nazivom „Pedeset godina posle“ koja se otvara u ponedeljak, 6. avgusta 2018. u 19 časova u Maloj sali Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“. 

Milan Kličković je na domaćoj likovnoj sceni prisutan od 1968. kada je učestvovao na izložbi „Likovna ostvarenja mladih umetnika Jugoslavije“ koje je održana u Domu omladine u Beogradu. Ovom izložbom, kako to i sam naziv ukazuje, u sažetom obimu se prezentuje njegov petodecenijski stvaralački opus. 

O njegovom delu, između ostalih pisao je Dragomir Janković, istoričar umetnosti – muzejski savetnik, koji je istakao: „(...)Zanimljivo i karakteristično za vajarsko delo Milana Kličkovića je od samog početka precizno definisana artistička artikulacija. Naime, od vremena zajedničke izložbe sa Batom Mihailovićem do danas, punih šesnaest godina, veoma malo se izmenio Kličkovićev pristup i odnos prema delu. Već tada, kao „nepoznat autor“ široj publici i kritici, Milan se predstavio gotovo potpuno stilski oformljenim delima, kao da je sve vreme provedeno uz angažman pored njegovih „velikana“ oblikovao i usavršavao forme u mašti stvarajući imaginarne serije skulptura. Zaista, u zaobljenim, napetim kompaktnim formama raščlanjenim dinamičnim asocijativnim oblicima koji slobodno a estetski promišljeno izlaze u okolni prostor, sublimisao je višestruke uticaje svojih prijatelja umetnika i interpretirao ih na specifičan, originalan način. Od uzburkanih širokih planova Bate Mihailovića, metodične doslednosti Kose Bokšan, definisanih planova Petra Omčikusa do dinamične virtuoznosti Jovana Soldatovića. Veoma prisutan je element drevnog, vanvremenog arhajskog erotizma koji kod Milana izbalansirano i nikad lascivno slavi elementarne premise života, zadovoljstva puti i plodnost. Gotovo kao da su „Maestrove“ - Konjovićeve rembrantovsko-ruoovske zaobljene i predimenzionirane ekstatične odaliske iz sedamdesetih i osamdesetih prošlog veka, izvedene snažnim slivenim linijama, zauzele mesta na „Imenjakovim“ - Milanovim postamentima. Kličković je gajio izuzetno poštovanje prema Milanu Konjoviću a starom majstoru je prijalo društvo mladog entuzijaste, energičnog zaljubljenika u istinsko slobodno stvaralaštvo. NJihov prisan i na momente gotovo odnos intimnog prijateljstva nije mogao da ne ostavi dubok, kako svestan, tako i podsvestan trag u kasnijim radovima Milana Kličkovića. 

Tokom nešto više od decenije i po intenzivne izlagačke aktivnosti, Milan postepeno gubi atribut vajara „belih skulptura“. Sve veći procenat izloženih dela je odliven, sa sjajnim, uglačanim partijama i detaljima koje umetnik želi da naglasi i ostalim delovima skulpture patiniranim plavo, zeleno ili mrko. Ova promena uglavnom ne narušava dinamiku forme ali ponekad intenzitetom boje menja balans stilske koncepcije. Skulpture od armiranog gipsa dobijaju prevashodno značaj kao materijalizovane ideje, skice za potencijalne realizacije velikih formi.

Ukupno, Milan Kličkovič svojim nesvakidašnjim razvojnim životnim i artističkim putem u nekoliko savim nezavisnih faza kao i striktno i promišljeno odabranim stilskim i estetskim opredeljenjem koje istrajno postepeno nadograđuje bez značajnih radikalnih zaokreta, predstavlja veoma karakterističnu i originalnu stvaralačku ličnost na nacionalnoj umetničkoj sceni. NJegovo delo ostaje usamljeno izvan aktuelnih, modernih stilskih tokova, kao obelisk i spomen jednom vremenu umetničkog stvaralaštva koje je poštovalo istinsko, otvoreno stvaralaštvo visokih, danas nezanimljivih, moralnih merila.“ 

 

Biografija: Rođen 1949. u Tuzli. Osnovnu i srednju školu završio u Beogradu. Od 1966. godine do 1969. učio i radio u „Školi crtanja i vajanja“ u Šumatovačkoj ulici u Beogradu.  U  više navrata, u dužem vremenskom periodu, radio u majstorskoj radionici profesora vajara Jovana Soldatovića.

Studijska putovanja: Italija, Francuska, Holandija, SSSR i Grčka.

Apsolvent FAMOUS PHOTOGRAPHY SCHOOL.

Član: ULUS-a, Likovne grupe „Slikarski uranak“ iz Podgorice, Likovne sekcije Doma vojske Srbije. Živi i radi u Beogradu.

 

Izložba se održava do 18. avgusta 2018. godine. 

 

Kustos: Olivera Vukotić, e-mail: olivera.kustos.ulus@gmail.com

Radno vreme Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić":

Ponedeljak-petak od 10 do 19 časova

Subota i nedelja: od 10 do 14 časova

 


Najave izložbi