paviljon cvijeta zuzuric

Ulus Galerija

Ulus Galerija

Ulus Galerija

Ulus Galerija

Ulus Galerija

Izložba slika Branislava Makeša pod nazivom POKLONJENJE

18.04.2018. - 01.05.2018.

Poštovani,

 

Pozivamo vas na izložbu slika Branislava Makeša, pod nazivom POKLONJENJE,  koja se otvara 18. aprila 2018. u 19 časova u galeriji ULUS. 

 

Branislav Makeš je jedan od najznačajnih umetnika našeg vremena. Izložba u galeriji ULUS se priređuje kao deo prakse započete pre par godina da se svake godine pojedinim istaknutim umetnicima izložba priredi po pozivu. Grafičar, slikar i pasionirani posvećenik umetnosti, ovaj stvaralac  je svoj doživljaj umetnosti preneo i na generacije studenata kojima je predavao na Grafičkom i Slikarskom odseku beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti.

Izložbena celina u galeriji ULUS se sastoji od četiri tematska segmenta i to: Zapisi sa južnog zida manastira Mileševa (1998), Kraljević Marko (2002), Vizantija (2002) i Požar u Hilandaru (2004). U svom dosadašnjem stvaralačkom opusu imao je nekoliko motivskih ciklusa a njegova posvećenost Vizantiji, kao i bavljenje Kraljević Markom datira još od devedesetih godina 20. veka. On ovu temu produbljuje, motivski raščlanjuje i problematizuje, što se može ispratiti kroz različite aspekte njegovog dela. U njegovom celokupnom opusu, kao i u izloženim slikama,  evidentno je da je odoleo uticaju mnogih promena koje su se u umetnosti dešavale i da je odnegovao autentičan stil lirske osećajnosti u kome je lični doživljaj jedino pravo merilo. U svojoj poetici on ide od apstraktnih do figuralnih formi i obrnuto, ostajući uvek likovno dosledan a oblik iz realnog sveta služi mu kao polazna ravan za građenje njegovih umetničkih univerzuma. Između ostalog, jedna od osobenosti njegovog rukopisa je odnos prema motivu i razlaganje odnosno „slaganje“ tog motiva a ova svojevrsna geometrizacija otkriva umetnikovu odanost principima kubizma. 

 

Biografija: Rođen 1938. u Šapcu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1962. u klasi prof. Mihaila Petrova. Postdiplomske studije je završio kod istog profesora 1964. Član je ULUS-a od 1962. godine od kada i izlaže na brojnim samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je značajnih nagrada (izbor): 1967. Nagrada Muzeja Albertina (Beč) na Petoj međunarodnoj izložbi u Beču; Nagrada za slikarstvo Memorijala Milena Pavlović Barili; Nagrada za slikarstvo Oktobarskog salona u Šapcu; Nagrada za grafiku na Bijenalu suve igle u Užicu; Nagrada „Beli anđeo“ koju dodeljuje Umetnička kolonija Prijepolje za slikarstvo.

 

Izložba se održava do 1. maja  2018. godine.

 

 

Kontakt Galerije ULUS: tel. 381 11 26 23 128

Kustos: Olivera Vukotić,  e-mail: olivera.kustos.ulus@gmail.com

Radno vreme: ponedeljak - subota od 10 do 20 časova

 


Najave izložbi