paviljon cvijeta zuzuric

Izložba slika Lazara Dimitrijevića

26.09.2018. - 09.10.2018.

Poštovani,
Pozivamo vas na izložbu slika Lazara Dimitrijevića, pod nazivom IZMEĐU DVA SVETA, koja se otvara u sredu, 26. septembra 2018. u 19 časova u galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije.
Lazar Dimitrijević je umetnik koji je građenje svoje profesionalne karijere započeo sredinom šezdesetih godina završetkom školovanja na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti, a potom specijalizacijom u Stokholmu. U ovoj zemlji je živeo nekoliko decenija i dominantni likovno-tematski sadržaji Švedske i Srbije, su njegova inspiracija za slike izložene u galeriji ULUS. Ova izložba, kako to naziv implicira, prezentuje dva različita sveta, koji po rečima autora predstavljaju estetsko jedinstvo suprotnosti: svet kraljevskog sjaja i lepote, nasuprot svetu razorenog oltara Nemanjića. Izložene slike nastale su u periodu 2002-2015. godina.
Kako sam autor izložbe, slikar i književnik ističe: „Prvi deo izloženih slika čine Triptisi koji prikazuju NJeno Veličanstvo kraljicu Švedske Silviju, koncipirani su u duhu Vizantijske ikone: centralni deo triptiha prezentuje Kraljicu, a oko nje u minijaturnim slikama (u duhu apokrifa i hagiografije na srpskim ikonama), islikani su karakteristični detalji iz života u zemlji saga i njenog istorijskog miljea, među kojima i oni iz života kompozitora Karl Mikael Belmana (Mocartov savremenik), kao i pejzažisti Švedske s kraljevskim zamkovima pored srednjovekovnih crkava i ruševina slavnog Visbija. Sa aspekta likovnog tretmana, triptisi su koncipirani na taj način da čine sintezu između figurativnog i apstraktnog: centralni deo triptiha čini figura kraljice Silvije islikana na zlatnoj pozadini i okružena minijaturama iz svakodnevnog života. Na isti način koncipirani su i ostali triptisi: Belamnov san letnje noći, Stranac u zemlji saga.(...)
Drugi deo izloženih slika čini serija Razoreni oltar, koja je nastala u vreme rušenja srpskih manastira i crkava na Kosmetu, a kao intimni protest protiv vandalizacije srpskih svetinja (koje su žiža kulturnog identiteta i kreativnog bića srpskog naroda). Čin paljenja i uništavanja ikonostasa, oltara i svetih knjiga međ zidovima spaljenih srpskih manastira, pokušao sam da likovno koncipiram na mojim platnima, te je tako i nastala serija od petnaest platana većeg formata na kojoj sam radio pune dve godine.(...)“
Biografija: Rođen je 1935. u Prilepu. Na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu je diplomirao 1964. a potom na istom fakultetu je završio i postdiplomske studije. Na  Kraljevskoj akademiji u Stokholmu završio je specijalističke studije kod prof. Everta Lundqvista (od 1965. do 1968.).  Status samostalnog umetnika ima od 1968. Od 1966. do danas priredio je dvadeset sedam samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Strokholm, Beograd, London, LJujork i td.). Inaugurisan je za počesnog člana Italijanske akademije za umetnost, književnost i nauku 1978. godine.
Nagrade:
-    prva nagrada za slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti, Beograd, 1964;
-    Zlatna medalja za posebnu aktivnost na polju umetnosti, Italijanska Akademija za umetnost, književnost i nauku, Rim, 1979; 
-    Državna nagrada Švedske Kraljevske umetničke akademije, 1978;
-    nagrada Saveta za kulturu grada Štokholma 1979.
Član je ULUS-a od 1964, Udruženja likovnih umetnika Švedske od 1965., i Udruženja likovnih umetnika Velike Britanije od 1998.
Izložba traje do 9. oktobra 2018.

Kontakt Galerije ULUS: tel. 011 26 23 128
Kustos: Olivera Vukotić,  e-mail: olivera.kustos.ulus@gmail.com
Radno vreme: ponedeljak – subota od 10 do 20 časova.Najave izložbi