paviljon cvijeta zuzuric

Ulus Galerija

Ulus Galerija

Ulus Galerija

Ulus Galerija

Ulus Galerija

Ulus Galerija

Izložba slika Tatjane Pirović, pod nazivom „Tragovi u beskraju“

15.08.2018. - 28.08.2018.

Poštovani,

Pozivamo vas na izložbu slika Tatjane Pirović, pod nazivom „Tragovi u beskraju“, koja se otvara u sredu, 15. avgusta 2018, u 19 časova u galeriji ULUS. 

Tatjana Pirović je na umetnički put zakoračila krajem devedesetih kada je diplomirala na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti. Iste godine (1989) je priredila prvu samostalnu izložbu i od tada neguje dosledan i prepoznatljiv likovni rukopis. U galeriji ULUS izlaže slike nastale tokom 2018. godine a koje potvrđuju konstataciju da je  slikar kontinuiteta. 

O tome između ostalog svedoči Aleksandar Jovanović Birilj, slikar i profesor istorije umetnosti, koji je u tekstu u katalogu izložbe napisao: „Slikajući portrete zaljubljenih dovodi formu do volumena što je danas ređa pojava u slikarstvu. Slika “Tragovi u beskraj“ sa zelenom kosom, čelom u čelo, nivelisan profil koji se ponavlja i uvodi red u kopoziciju. Ona nikada nije podražavala prirodu već ju je transponovala na svoj način uvodeći u sliku apstraktne pojmove.  NJen likovni rukopis je nepromenljiv bilo kojom tehnikom radila: ulje, akrilik, akvarel, vrhunski je izvedeno. Najčešće je koristila komplementarne boje, ređe čiste, zato su joj slike hladnjikave u sfumato atmosferi. Slika ljubav kao jedini fenomen koji pobeđuje duševni bol. Autorka je svaku sliku naslovila intimnim naslovom koji bi trebalo a i ne mora da uvuče gledaoca u sadržaj kao što su: „Ja te pominjem i da ćutim“, „Za neke oči koje nisu moje“ i td. Najčešći simboli pored profila-portreta su lice kakva se vide sa strane, znači profilisani portreti čovečijeg lica. Pošto je ovo slikarstvo po mašti dozvoljena je sloboda konstruisanja tzv. profano. Simboli koji se pojavljuju oko medijalnog ljubavnog gnezda su zgrade Beograda, ribe, harfe... Sve je to ukomponovano između voluminoznih glava i udova na kojima nema tkanine-draperije, sve ovo ima kompozicionu ulogu.  Disproporcija je evidentna: udovi, glave i telo kao da su naduvani, šake su duplo veće od lica.  Vidimo samo dva profila koji se spajaju u jedan pogled  i velike šake koje snažno ali tiho privlače dve glave koje osećaju dah i pogled. Prepoznatljiva je Šagalova konstrukcija slike kao i uvojci Van Gogovih čempresa, prafrazirajući svoje verovatno, uzore. Umetnica gaji svojevrsni intimizam sličnih oblika anđeoskog lika uvijeni u neki embrion koji će da se razvije. Pošla je od činjenice da je ljubav sreća za sve  i da bi planeta  bez ljubavi  nestala u samouništenju.“

Biografija: Rođena (1964) u Zemunu. Završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1989, u klasi profesora Mirjane Mihać i Čedomira Krstića. Postdiplomske studije završila je kod profesora Jovana Sivačkog 1992. Član je ULUS-a od 1990. U periodu od 1988. do 2000. dominantno je slikala pejzaže. Na poziv galerije „Miro" 1998. boravila je u Pragu. Priredila je preko četrdeset samostalnih izložbi i učestvovala na više od devedeset grupnih izložbi. Slike joj se nalaze u mnogim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je u brojnim humanitarnim akcijama, likovnim kolonijama i na aukcijama slika. Bavi se crtežom, akvarelom, slikom i ikonopisom. Živi i radi u Beogradu. 

Nagrade:

1998. Nagrada za slikarstvo FLU u Beogradu, iz Fonda Riste i Bete Vukanović

2001. Gran pri Bijenala Milene Pavlović Barili, “U svetlosti Milene" (Požarevac)

 

Izložba traje do 28. avgusta 2018. 

Kontakt Galerije ULUS: tel. 011 26 23 128

Kustos: Olivera Vukotić,  e-mail: olivera.kustos.ulus@gmail.com

Radno vreme: ponedeljak – subota od 10 do 20 časova.Najave izložbi