paviljon cvijeta zuzuric

Cvijeta

Cvijeta

Cvijeta

Cvijeta

Izložba Veljka Mihailovića pod nazivom „Srpske teme“

18.03.2018. - 02.04.2018.

Poštovani,

Pozivamo vas na izložbu Veljka Mihailovića pod nazivom „Srpske teme“, koja se otvara u nedelju, 18. marta 2018. u 12 časova, u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“. 

Mihailović je jedan od najaktivnijih srpskih grafičara. Svojevrsni hroničar svoga vremena, on u grafičkom mediju transponuje sve ono što je njemu likovno interesantno a to su najčešće sadržaji koji se vežu za sakralnu problematiku. Od 1979. je stupio na našu umetničku scenu, u 2018. obeležava sedamdeset godina života i četrdeset godina umetničkog rada, a izložba u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ je njegova dvestota samostalna izložba. Na izložbi će biti izloženi ciklusi grafika: Hilandar, Sveta gora, Sent Andreja, Banat, Petrova crkva, Rača ukraj Drine, Žiča, Manasija, Seobe, Anđeli Žičke eparhije, Konstantin i Sv. Vasilije na moru. 

O njegovom radu, pisala je Svetlana Pejić, koja je između ostalog istakla: „U novom milenijumu, fascinacija srpskom baštinom učestalo se pretače u bogate grafičke mape sa karakterističnim obeležjima: znalački iznađeni kadrovi gotovo dokumentarno, ali s melanholijom sepije, predstavljaju nam zagonetku, staru Petrovuu crkvu u Rasu (2002); Rača kraj Drine (2003), u zelenoj boji reke, kombinuje vedutu crkve sa izvodima prepisa bogoslužbenih knjiga koje su davno nastajale u manastirskom skriptorijumu i motivima sa zubuna i šarenica; Žiča (2006) je sva u crvenim tonovima koji su sa fasada, svedenih do minimalizma, preneti u unutrašnjost crkve ispunjene freskama; u Manasiji (2007), posezanje za kombinacijom štampe u vizantijsko-plavoj i zlata, ručno dodatog na odabranu pojedinost, rezultira jedinstvenom interpretacijomi atmosfere enterijera crkve. Ciklusi Anđeli Žičke eparhije (2010) i Konstantin (2013) predstavljaju iskorak iz dotadašnjeg monografskog pristupa temi. Fokus Mihailovićevog interesovanja tih je godina postao jedan stari motiv za kojim traga, skicira ga, da bi ga imaginarno preobrazio u novu realnost. Tako, u živom dijalogu s prošlošću, umetnik dopušta anđelima da rašire krila i unesu dinamiku u precizno ponovljenu autentičnu sliku, a imperatorskm paru da zlatasto zasjaji među drugim slikanim likovima. Predočeni stvaralački krug kao da simbolički zatvara ciklus svetogrskog Svetog Vasilija na moru (2014), na čijim listovima srebro dodato u pigment pokušava da vrati bljesak danas turobnom, oronulom zdanju. 

Zagledanost u prošlost je stvaralački impuls koji vodi slikara. NJegov likovni ishod, međutim, nikada nije direktan umetnički citat, već kreativno čitanje onog najboljeg što se sačuvalo iz srpske prošlosti. Ovaj izbor iz buketa grafičkih listova Veljka Mihailovića upriličen je kako bi se ta baština, subjektivno sagledana, prerađena i reafirmisana u univerzalnu umetničku poruku, približila publici."

 

Biografija: Rođen 1948. u Beogradu. Završio je Fakultet likovnih umetnosti, grafički odsek (prof. S. Pejović) u Beogradu.  Do sada je izdao veliki broj grafikih mapa a samostalne izložbe priredio je širom Evrope. 

Izložba traje do 2. aprila 2018. 

Radno vreme Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“:

ponedeljak  – petak: 10 do 19 časova

subota i nedelja: 10 do 14 časova

 

Kustos: Olivera Vukotić,  e-mail: olivera.kustos.ulus@gmail.com

 

 

 Najave izložbi