paviljon cvijeta zuzuric

Ulus Galerija

Ulus Galerija

Ulus Galerija

Ulus Galerija

Izložba Vojislava Radovanovića “CRTEŽ kao DOGAĐAJ” / Galerija ULUS

28.04.2016. - 10.05.2016.

Od 28. aprila do 10. maja u u Galeriji ULUS u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu biće postavljena ambijenatalna instalacija “CRTEŽ kao DOGAĐAJ” beogradskog umetnika Vojislava Radovanovića. Modularnim kompozicijama crteža, mahom uradjenim u tehnici tuša na papiru, umetnik je ostao dolsedan svojoj dugogodišnjoj temi i motivu korova.
Za Radovanovića korov nije simbol negativnog, lošeg ili štetnog rastinja, već motiv lepog i lekovitog bilja koji čini neodvojivi deo celokupnog ekosistema. Ova velika tema u Radovanovićevoj umetnosti zapravo opominje na lakomislenost ljudstkog roda, na sklonost generalizaciji i predrasudama, dok sa druge strane prepoznaje i ono dobro u ljudima. Korovi su kao i svi oni koji su od društva odbačeni, pripadnici marginalizovanih ili etiketiranih grupa… Kako i sam umetnik ističe, ono što je najznačajnija osobina korova jeste njegova neverovatna sposobost da se adaptira, da preživi, da raste samostalno… “Koliko god se trudili da korov iskorenimo, da ga čupamo, trujemo, spaljujemo, on uvek pronadje način da preživi, da ponovo nikne i započne novi život”… Korovi su motiv koji čini najobimniji Radovanovićev ciklus pod nazivom “Korov uvek procveta”. Modularni crteži instalirani u mozaičku celinu čine neku vrstu artificijalnog ekosistema koji obitava u prostoru galerije.
Pored pomenutih radova Radovanović će izložiti i crteže inspirisane religijiskom umetnošću na kojima ponovo dominiraju floralni motivi: Drvo života, Drvo znanja, Gorući žbun...


Video na ovom linku https://www.youtube.com/watch?v=PDYoTSRQ-Zk

Kao deo ambijentalne celine pored crteža Radovanović će prikazati i najnoviji video rad “Ciklus” za koji je muziku radio poljski kompozitor Sebastijan Pjotr Kravtuk (Sebastian Piotr Krawczuk).


Video rad “Ciklus”, trajanje 6:21, HD 1080 pix, audio, 2016.

Vojislav Radovanović je umetnik prisutan na beogradskoj likovnoj sceni od početaka 2000-tih. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetsnosti Univerziteta u Beogradu 2005. godine u klasi profesora Dragana Jovanovića a u medjuvremenu stekao je i diplomu internacionalne akademije lepih umetnosti u Salzburgu. Do sada je realizovao više od 30 samostalnih i učestvovao na preko 150 grupnih izložbi i manifestacija u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 2006. godine. Član je i umetničke grupe Corpus Artisticum. Vojislav Radovanović živi i stvara u Beogradu.

U okviru izložbe biće organizovana stručna vodjenja mlade istoričarke umetnosti Jelene Milosavljević 30. 4. i 7. 5. u 12 časova.Najave izložbi