paviljon cvijeta zuzuric

Izožba Mihaila Stošovića, pod nazivom NA POČETKU BEŠE REČ

17.03.2016. - 29.03.2016.

Изожбу Михаила Стошовића, под називом НА ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ, се отвара 17. марта 2016. године у 20 часова, у Галерији УЛУС. Изложбени ансамбл чине скулптуре и цртежи настали у периоду од 2013. до данас.
На изложби у Галерији УЛУС, Стошовић се представља радовима који су логичан след скулптура насталих 2013. године а које су посвећене симболима прапочетка живота и како сам истиче „најсавршенијих облика у Универзуму – лопте, елипсоида и јајета“. Презентовани цртежи имају улогу скице која посматрачу омогућава да на свеообухвативан начин сагледа стваралачки процес аутора. Скулпуре су изведене у мермеру, асоцијативне су, као и цртежи што указује на кохерентност Стошовићевог ликовног језика.
На овој изложби, како у тексту у каталогу изложбе запажа, мр ист. уметности и ликовни критичар, Балша Рајчевић : „...Нове скулптуре ове изложбе блиске су тематски садржајно ранијим, али су пластички резултат даљег развоја вајареве мисли и доживљаја: од симболичког и апстрахованог, сад до конкретнијег, али асоцијативног говора облика.
Ако су ранији облици симболизовали плод и плодност, нови на сугестиван асоцијативан начин, такође, апстрахованим језиком имплицирају садржајна значења на тему рођеног, већ створеног, развијеног живота кроз асоцијативне облике који нису са експлицитно и до краја дефинисаним морфолошким карактеристикама, облике који врло подсећају на свет воде (помало чудних риба) и неких других водених бића. Пошто је вода такође основни симбол постанка живота - животности и рађања - континуитет и спона виталистичке блискости првог и новог циклуса је остварена. Као претходни и ови нови облици су набијени својеврсним унутрашњим витализмом, донекле блиским али и значајно различитим, у односу на витализам сфероидних облика из претходног циклуса „ Семе стварања“...
Приступ скулптури М. Стошовића је у троструком знаку близак схватању класичног модернизма: „Праву скулптуру чини тријада конститутивних елемената, материјала, масе, волумена и простора.“ „
Биографија: Рођен 1971. у Београду. Вајарством се професионално бави од 2007. године. Дипломирао на Факултету Примењених Уметности у Београду у класи проф. Слободана Савића на одсеку за рестаурацију и конзервацију скулптуре. Члан УЛУС, УЛУПУДС и члан УО УВС (Удружења вајара Србије), у статусу самосталног уметника. Председник вајарске секције УЛУПУДС од 2014. год. Професор вајања у Центру за ликовно образовање „Шуматовачка“. Приредио је више самосталних и учествовао на више десетина групних интернационалних и домаћих изложби и симпозијума. Добитник је више награда и признања за свој рад. Живи и ради у Београду.
Јавни радови:
Спомен обележје Драгане Марчић у Београду - „Талас вечности“, 2007
Рестаурација и конзервација фасадне статуе „Девојка са виолином“ на кући Милутина Миланковића, 2008
Спомен обележје сликара Драгана Кецмана у Кучеву – „Дух Хомоља“. 2009
Полиjелеј у Храму Св. Ђорђа на Бановом Брду, 2009
„Уснули витез“ – Бела Вода код Крушевца, 2009
Рестаурација и конзервација римског саркофага из 3. Века са локалитета Sirmium, 2010
Рестаурација и конзервација римског саркофага са локалитета Singidunum, 2010
„Меда“ – Београд, 2012
Спомен обележје Милоша Радовановића „Поглед“, 2013
Рестаурацијa и конзервацијa споменика Руског Nекропоља у Београду, 2014
Рестаурацијa и конзервацијa споменика Јеврејима палим за отаџбину Србију 1912 – 1919 2015

Изложба траје до 29. марта 2016.
Контакт Галерије УЛУС: тел. 011 26 23 128
Кустос: Оливера Вукотић, е-mail: olivera.kustos.ulus@gmail.com
Радно време: понедељк – субота од 10 до 20 часова.Najave izložbi