paviljon cvijeta zuzuric

JESENJA IZLOŽBA 2017.

30.11.2017. - 18.12.2017.

Poštovani,

 

Pozivamo vas na Jesenju izložbu, najstariju izložbu Udruženja likovnih umetnika Srbije, koja se otvara u četvrtak, 30. novembra 2017. godine u 19 časova u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“.  Na otvaranju izložbe biće prošglašen ovogodišnji dobitnik nagrade a nakon otvaranja izložbe Kosta Bunuševac će izvesti performans.  

 

Jesenja izložba je jedna od najznačajnijih izložbi revijalnog karaktera u zemlji. Prvom Jesenjom izložbom otvorenom 30. decembra 1928. godine Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“ je počeo svoju višedecenijsku aktivnost. U rasponu od nepunih devedeset godina postojanja Jesenja izložba je zadržala status jedne od najznačajnih manifestacija savremene umetničke produkcije. Tradicionalnost, renome i širok dijapazon stilskih izraza odredili su ulogu ove izložbe koja daje  uvid u recentne umetničke tokove. Sudari generacija, stilova i izvođačkih medija su vrednosti koje izdvajaju Jesenju u odnosu na ostale izložbe.

Nagrada Jesenje izložbe se dodeljuju od 1985. godine i njen prvi laureat je Lazar Vozarević (posthumno) a ovu prestižnu nagradu prošle godine je dobio Radomir Damnjanović Damnjan. Od 2015. godine je uvedena praksa da se dobitniku nagrade organizuje samostalna izložba u nekom od izlagačkih prostora ULUS-a. Na ovogodišnjoj Jesenjoj izložbi učestvuju 92 autora a činjenica da se na izložbi mogu videti radovi umetnika koji se smatrajaju najznačajnijim stvaraocima srpske savremene umetnosti, kao i pripadnici najmlađih generacija, potvrđuje ulogu i značaj koji ova izložba danas ima.  Izloženo je 128 dela nastalih u poslednje dve godine a žiri koji čine članovi Upravnog odbora i Umetničkog saveta ULUS-a, kao i jedan istoričar umetnosti, će izabrati laureata Jesenje izložbe koji će biti proglašen na otvaranju izložbe.           Najave izložbi