paviljon cvijeta zuzuric

Cvijeta

Cvijeta

Cvijeta

Cvijeta

Retrospektivna izložba Ljubodraga Jankovića Jaleta

26.04.2018. - 15.05.2018.

Poštovani,

 

Pozivamamo vas na retrospektivnu izložbu LJubodraga Jankovića Jaleta, koja se otvara u četvrtak, 26. aprila 2018. u 19 časova u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“. Izložbu će svečano otvoriti istoričar umetnosti Nikola Kusovac i pesnik Dragan Jovanović Danilov. 

 

Izložba LJubodraga Jankovića Jaleta se se priređuje kao deo ULUS-ove prakse započete pre par godina da se svake godine pojedinim istaknutim umetnicima izložba priredi po pozivu. LJubodrag Janković Jale je jedan od umetnika čije je stvaralaštvo dalo snažan pečat umetničkom životu u decenijama iza nas. Na domaćoj likovnoj sceni permanantno je prisutan od svoje prve samostalne izložbe priređene 1962. (galerija ULUS) do danas. Za svoj rad dobio je neke od najprestižnijih nagrada u zemlji (Politikina nagrada i td.) što je samo jedna od potvrda za njegovo stvaralaštvo. 

Od svojih početaka do danas okrenut je figurativnom izrazu. Šezdesetih, kada je počinjao, uz njegovo slikarstvo su stajale odrednice nadrealizma i fantastike, što se između ostalog tumači i uticajem Mediale čiji Janković nije bio član ali, kako sam navodi, ideje vezane za ovaj krug su mu bile bliske. Tih prvih deset godina u stvaralaštvu ovog autora slike su date u enterijeru, kompozicijama dominira tamna gama a figure su povremeno tvrdo tretirane. Nakon toga napušta enterijer, rasvetljava paletu i stvara jedre, rubensovski raskošne ženske figure koje postaju umetnikov lajt motiv. NJihove monumentalno-skulptoralne forme idiom su Jankovićevog stvaralačkog opusa.  

Sastavni deo retrospektive je i izložba crteža koja  se u galeriji ULUS održava od 3. maja. 

Biografija: Rođen 1932. u Pirotu. Godine 1954, diplomirao je na Akademiji primenjenih umetnosti, Slikarski odsek u klasi profesora Vinka Grdana. Do 1968. godine bavi se raznim disciplinama iz oblasti primenjene umetnosti, a kao ilustrator sarađivao je sa više izdavačkih kuća. Godine 1962. izabran je za asistenta na odseku Primenjenog slikarstva na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu i svoj pedagoški vek proveo je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. 

Dobitnik je brojnih nagrada:  1967.„Neven“ za ilustraciju u Novom Sadu; 1973. Nagrada „Svetozar Marković“ za slikarstvo u Svetozarevu; 1974. „Zlatna paleta ULUS-a“ u Beogradu; 1974. Specijalna nagrada na Osmom memorijalu Nadežda Petrović; 1975.  Otkupna nagrada „ Jugoeksporta“ na petnaestom Oktobarskom salonu; 1975. Treća otkupna nagrada na izložbi „Beograd, inspiracija slikara“; 1976. Prva otkupna nagrada „Beograd, inspiracija slikara“; 1978. Otkupna nagrada SIZ-a kulture Vojvodine na šestom Trijenalu savremenog jugoslovenskog crteža u Somboru; 1981. Prva nagrada za slikarstvo na izložbi „NOB u delima likovnih umetnika Jugoslavije“; 1981. Prva nagrada za crtež na izložbi „Beograd 1982“; Velika plaketa Univerziteta umetnosti sa diplomom; 1997. Nagrada životno delo ULUPUDS-a; 2007. Posebno priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije; 2008. Nagrada „Zlatni beočug“ Kulturno-prosvetne zajednice Beograda za trajni doprinos kulturi u 2007. godini.

Izložba u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ traje do 16. maja a u galeriji ULUS do 15. maja.

 

Kustos: Olivera Vukotić

Radno vreme Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić":

Ponedeljak – petak:  od 10 do 19 časova

Subota i nedelja: od 10 do 14 časova

 


Najave izložbi